• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Документи ОУН, які випадково не вилучив НКВД 60 років тому, публікують на Е-архіві

    Опубликовано: 2014-07-16 13:12:56

    Документи ОУН, які випадково пропустили НКВДисти під час обшуку однієї з криївок українських повстанців на Львівщині, відреставрували та публікують у відкритому доступі в Електронному архіві визвольного руху avr org ua.

    Бідон з документами знайшли біля криївки поруч з смт Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. У ній переховувався та біля неї був убитий більшовиками Осип Дяків-«Горновий» — крайовий провідник ОУН Львівщини, теоретик і організатор боротьби Української повстанської армії, заступник голови Генерального Секретаріату Української головної визвольної ради .

    «У 50-х роках НКВДисти знайшли цю криївку і вилучили більшість речей та документів, проте один бідон пропустили. Він був пошкоджений і дуже гнилий, пролежав в землі близько 60-ти років, і аж у 2008 році під час польової експедиції його виявили історики з Центру досліджень визвольного руху», — розповів історик, директор Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

    Після довгої та ретельної реставрації документи відсканували та виклали у відкритий доступ в Електронному архіві визвольного руху.

    Більшість документів у архіві — інформаційні та вишкільні видання підпілля ОУН, в тому числі й ті, автором яких був власне Осип Дяків-«Горновий»: «Наступ сталінських вельмож на колгоспників (на маргінесі нової постанови про колгоспи)», «Про свободу преси в СССР» (1949 р.), «Наше становище до російського народу» (1950 р.).

    Як розповідає керівник Е-архіву Андрій Усач, серед виявлених документів цікавим є загальний звіт про ситуацію в Городоцькому надрайоні ОУН у липні-вересні 1949 р., в якому детально занотовано напрямки діяльності радянських адміністративних та каральних структур, зокрема проведення облав, арештів та депортацій, вчинені їхніми співробітниками провокації, грабежі і вбивства, пропагандистська робота серед місцевого населення.

    «Також у звіті можна знайти інформацію про господарських стан підпілля ОУН у цьому терені та втрати, які зазнали підпільники. В інструкції "Правильник судівництва ОУН" за серпень 1945 р. докладно розписано структуру підпільних судових органів та засади їх діяльності. Як випливає зі змісту, справи підпільників політичного, дисциплінарного, кримінального характерів мали розглядати різні судові органи в залежності від ступеня членства в ОУН», — розповідає Усач.

    Наразі публікуються не всі документи зі знайденого бідону. Триває реставрація рукописів Горнового, зокрема його листів, які планують опублікувати на Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua восени.

    Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 15449 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.