• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нардеп нашел способ, как распустить фракцию «коммунистов»

    Опубликовано: 2014-07-03 16:00:32

    Народний депутат Юрій Дерев'янко пропонує внести зміни до Регламенту Верховної Ради, які передбачають чітке визначення кількості депутатів у найменших фракціях і уточнення порядку їх розпуску.

    Відповідний законопроект № 4208а-1 нардеп зареєстрував в парламенті 2 липня 2014 року.

    За його словами, запропоновані в документі зміни дозволять вирішити проблему щодо неправомірної діяльності фракції Комуністичної партії і дозволять у майбутньому уникнути подібних спорів щодо інших фракцій.

    Дерев'янко пояснює, що відповідно до чинного Регламенту Верховної Ради, депутатські фракції можуть формуватися із числа депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та тих, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах.

    Також при формуванні депутатської фракції до її складу можуть увійти депутати-самовисуванці, обрані в одномандатних округах.

    Проте, Регламентом Верховної Ради чітко не визначено необхідну для формування депутатської фракції кількість нардепів за відповідними групами, зокрема: обраних за списками, висунутих політичною партією в одномандатних округах та депутатів-самовисуванців, обраних в одномандатних округах.

    Як відомо, при формуванні фракції Комуністичної партії у Верховній Раді до неї увійшли 32 народні депутати, обрані за виборчим списком Комуністичної партії, та 1 народний депутат, обраний в одномандатному окрузі шляхом самовисування - Калетник Оксана Миколаївна, яка 29 травня 2014 року вийшла з цієї фракції.

    Водночас, до складу фракції Комуністичної партії не увійшли народні депутати, які були висунуті Комуністичною партією України в одномандатних округах.

    "Тож оголошення про створення депутатської фракції Комуністичної партії, здійснене головуючим на засіданні Верховної Ради – Олександром Єфремовим - 12 грудня 2012 року, є таким, що відбулося з порушенням Регламенту Верховної Ради", - наголошує Дерев'янко.

    Крім того, він відзначає, що згідно із частиною четвертою статті 60 Регламенту депутатська група, склад якої стає меншим від необхідної мінімальної кількості народних депутатів, через 15 днів після настання такого факту оголошується Головою ВРУ розпущеною.

    Зараз відповідно до Регламенту ВР  допускається мінімальна кількість нардепів у фракції — 33 народні депутати. Фракція ж КПУ налічує на 3 липня 2014 року лише 24 народні депутати.

    Однак, не дивлячись на те, що Регламентом передбачено, що зареєстрована депутатська група має права депутатської фракції, вважається, що на депутатську фракцію розпуск не поширюється. Оскільки у частині четвертій статті 60 Регламенту передбачено розпуск лише депутатської груп, а не фракції.

    Вищезазначені недоліки Регламенту не дозволяють припинити діяльність фракції Комуністичної партії. Тому проектом Закону України пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради України.

    Так, щоб не було подвійного тлумачення щодо кількості депутатів найменшої фракції Дерев'янко пропонує внести зміни до статті 59 Регламенту зміни, за якими передбачено, що найменшою фракцією є депутатська фракція, яка мала найменший кількісний склад на момент її формування протягом першої сесії Верховної Ради.

    Також депутат пропонує замінити у частині четвертій статті 60 слова "депутатська група" на "депутатська фракція (депутатська група)".

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.