• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Разведка СССР заранее знала о нападении Гитлера на Сталина

    Опубликовано: 2014-06-25 15:16:47

    «Віроломного несподіваного нападу» не було: Хрущова ще у травні 1941 року повідомляли про концентрацію німецьких військ на кордоні. Про це йдеться в невідомих раніше документах НКВД, оприлюднених Архівом СБУ. Відтепер матеріали доступні онлайн в Електронному архіві визвольного руху.

    Архів СБУ оприлюднив документи радянських спецслужб про початок радянсько-німецької війни у 1941 році. Архівісти надали вільний доступ до колекції «Переддень німецько-радянської війни у документах НКВД».

    «У колекції — документи про агентурно-оперативну роботу НКВД СРСР напередодні радянсько-німецької війни: повідомлення військових та агентів спецслужб про загальний стан німецької армії перед початком війни, пересування військ Вермахту поблизу кордонів СРСР. Також оприлюднено матеріали допитів полонених німецьких льотчиків у перші дні війни, шпигунську аерофотозйомку, яку здійснювали літаки "Люфтваффе"», — розповідає заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак.

    Центр досліджень визвольного руху розмістив документи у відкритому онлайн-доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua.

    Серед архівних документів історики виявили доповідну записку секретарю КП(б)У Микиті Хрущову про концентрацію німецьких військ на кордоні у травні 1941 року. «Цей документ засвідчує, що ретельна підготовка нацистської Німеччини до нападу на СРСР не була таємницею для радянських керівників», — аналізує Володимир Бірчак.

    Історик доповнює: «Документи свідчать, що радянська розвідка не лише шукала інформацію про збройні сили та політику нацистської Німеччини. Спецслужба активно вивчала стан та настрої української діаспори, діяльність підпілля ОУН на території України, окупованої нацистами ще з вересня 1939 року (йдеться про Захід України), намагалася вводити у ці структури свою агентуру».

    Як відомо, у серпні 1939 року СРСР підписав союзний договір із Німеччиною — т.зв. пакт Молотова-Рібентропа, згідно яким надавав воєнну та продовольчу допомогу Гітлеру. На основі цього договору СРСР анексував країни Балтії, Захід України та частину Польщі. Раніше радянська історіографія писала про «несподіваний» напад Німеччини на Радянський союз, але історики виявили документи, що свідчать інакше. 

    Ознайомитися із цими документами можна також в Інформаційно-довідковому залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24 (щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00).

    Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

    Відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 15096 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.