• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Деревянко призывает ВР не тормозить ратификацию Римского статута

    Опубликовано: 2014-06-18 17:35:15

    Народний депутат Юрій Дерев'янко вимагає від керівництва Верховної Ради негайно винести на розгляд у парламенті законопроекти, які дозволять ратифікувати Римський статут та зберегти людські життя.
     
    Про це він заявив під час брифінгу в Верховній Раді.
     
    "Ми станом на сьогодні не маємо ратифікованого статуту Міжнародного кримінального суду, тому що свого часу Президент України Леонід Кучма ініціював рішення Конституційного суду, яке говорить про те, що відповідно до нашої Конституції Римський статут ратифікований бути не може", - пояснив нардеп.   
     
    За його словами, в той же самий час сам статут передбачає окремі випадки, коли країна, яка не ратифікувала статут, може зробити окрему заяву про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду на її території у певний період часу.
     
    "За моєї ініціативи та інших народних депутатів, ми прийняли таку заяву за тими всіма фактами злочинних дій високопосадовців - колишнього Президента, колишніх Генпрокурора і Голову МВС та інших осіб. Цю заяву Рада ухвалила і сьогодні ми маємо розповсюджену юрисдикцію МКС на території України у період з листопада 2013 року до лютого 2014 року", - зазначив Дерев'янко.
     
    "В той же самий час, після цього, коли це сталося, ми звернулися з депутатами від "Батьківщини", "Свободи" і "УДАРу" до парламенту з пропозицією розширити цей перелік осіб, додавши туди екс-голову Міноборони Павла Лебедєва, колишнього Міністра юстиції Олену Лукаш, екс-голову Адміністрації Президента Андрія Клюєва, його заступника — Андрія Портнова, екс-голову СБУ Олександра Якіменка, колишнього начальника головного управління внутрішніх військ, який фактично керував "кривавими" операціями", - додав він.
     
    Як зазначив нардеп, ця постанова зараз зареєстрована і є у Верховній Раді до цього часу, проте вона не виноситься на розгляд в сесійну залу.
     
    За словами Дерев'янка, був зареєстрований також проект Заяви від 17 червня №4081а, яка дає можливість розширити часові рамки дії юрисдикції МКС на нашій території до того часу, поки не буде ратифікований Римський статут загалом.
     
    Така заява дасть нам можливість розглядати в рамках МКС не тільки ті злочини, які були вчинені високопосадовцями під час Майдану, а в тому числі ті злочини проти людства, які були під час окупації Криму та окупації Лкганської та Донецької областей.
     
    Разом з тим нардеп нагадав, що не варто забувати і про зареєстрований законопроект №4873, який передбачає внесення змін до Конституції України про визнання Римського статуту та юрисдикції МКС загалом.
     
    "Ми маємо дуже мало часу для того, щоб ці зміни були внесені. Ми вимагаємо, щоб керівництво Верховної Ради негайно внесло до порядку денного Заяву, яка розширює межі періоду визнання юрисдикції Римського статуту, а також щоб на цьому тижні або на наступному сесійному тижні ми могли проголосувати за перший етап змін до Конституції", - підкреслив він.   
     
    Нардеп відзначив, що відповідні зміни треба обов'язково прийняти, і ратифікувати Римський статут для того, аби більше ніколи не повторилися події, під час яких загинуло чимало людей.
     
    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.