• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Раде предложили расширить действие Римского права на преступления в Крыму и на Востоке

    Опубликовано: 2014-06-17 13:50:01

    Народний депутат Юрій Дерев’янко пропонує парламенту ухвалити заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною його юрисдикції на території України у період з 21 листопада 2013 року й надалі.

    Напередодні він зареєстрував у парламенті відповідний Проект Заяви Верховної Ради до Міжнародного кримінального суду.

    Вказану Заяву Верховної Ради пропонується надіслати до Міжнародного кримінального суду в доповнення до Заяви Верховної Ради України від 25 лютого 2014 року .

    Попередній документ, як і зареєстрований зараз в парламенті, передбачає визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

    Утім, в попередній заяві пропонувалося, що юрисдикція Суду розповсюджується на злочини, які були здійснені під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

    В заяві ж, яка зараз виноситься на розгляд Верховоної Ради, пропонується визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, які мали місце на території України з 21 листопада 2013 року і надалі.

    В документі, зокрема, йдеться про розширення часових рамок юрисдикції, раніше визнаних Україною.

    За словами Дерев'янка, на території України продовжують вчинятися тяжкі злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС.

    "Починаючи з березня 2013 року, на території Автономної Республіки Крим, Сході України  мають місце масові факти викрадення, катування та вбивства мирних громадян України", - наголошує він.

    Автор проекту Заяви також зауважує, що частина злочинів вчиняються проти кримських татар як етнічної групи, що проживає на даній території України як корінне населення.

    Це, зазначає нардеп, у своїй сукупності містить ознаки злочинів геноциду та злочинів проти людяності в розумінні Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

    Також, вважає Дерев'янко, на юрисдикцію МКС поширюється і анексія території Кримського півострову, вчинена Російською Федерацією, яка супроводжувалася вчиненням військових злочинів та злочинів агресії.

    "На сьогоднішній день у східних регіонах України терористами вчиняються масові злочини агресії та військові злочини проти громадян України. Для забезпечення можливості покарання осіб, винних у вчиненні цих злочинів, існує потреба у зверненні України до МКС", - наголошує нардеп.

    Як відомо, у Верховній Раді також зареєстрований законопроект №4873, який передбачає внесення змін до Конституції України про визнання Римського статуту та юрисдикції МКС.

    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.