• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Решает ли стерилизация проблему бездомных собак

    Опубликовано: 2014-06-10 12:19:26

    Найгуманнішим та найефективнішим способом боротьби із безпритульними псами сьогодні вважають стерилізацію. Але й він далеко не ідеальний із точки зору ефективності. Популяції псів не зменшуються, відповідно проблема не вирішується.

    Доволі значних обертів набуває в Україні практика стерилізації собак в боротьбі із збільшенням їх популяції. Зазвичай за це беруться різні благодійні організації, і тільки іноді відбувається підтримка з боку приватних осіб чи держави. Але такий спосіб має багато своїх недоліків і не такий вже він хороший, як здається на перший погляд.

    Стерилізація проводиться за певними принципами та алгоритмом. Так інтернаціональна організація ICAM опублікувала у 2007 році «Інструкцію з гуманного регулювання чисельності собак». У ній йде мова про те, що успіх будь-якого застосування стратегії «відлов - стерилізація - повернення на колишнє місце проживання», тобто стійкого процесу зменшення кількості тварин у групі (популяції), може бути досягнутий лише у разі одночасної стерилізації якомога більшої кількості самок – зазвичай більше 70% від їх загального числа, ізоляції, тобто перешкоджання міграції на територію і приєднання до групи нових тварин.

    У нас же не дотримуються подібної методики. Відповідно і ніякої дієвості результату не буде. Тоді який сенс робити подібні процедуру. Так навіть деякі ветеринари вважають, що при невиконанні умови щодо стерилізації не менше 70% самок безпритульних тварин, їх кількість не те що не зміниться, а навіть збільшиться: так званий «репродуктивний вибух». Собаки, які не потрапили під цю процедуру, зустрічатимуть меншу конкуренцію. Із цього випливає, що збільшаться шанси на отримання здобичі і прокормлення щенят, які мають при цьому більше умов вижити.

    Допомагають тваринам позбавитися можливості мати потомство різні організації. Так, наприклад, восени 2013 року міжнародна організація Фонд «Чотири лапи» допоміг стерилізувати декілька тисяч собак. Але забезпечити подібну процедуру вони не можуть всім безпритульним псам, і навіть половині. Відповідно, можна сказати, що їх результативність сумнівна. Також жителі дворів самостійно із доброти людської та боязні за своїх дітей стерилізують псів, які живуть у них в дворах. «Нехай я краще витрачу якихось 300 гривень, ніж в майбутньому хвилюватимуся, що мою доньку покусає собака. Адже ніхто не знає, що в цих тварин в голові. Сьогодні вони вважають тебе своїм другом, а завтра – хтось образить їх і вони накинуться на тебе», – ділиться своєю думкою Зоя, жителька Подільського району. Але людей, готових віддати на якусь там собаку декілька сотень гривен не так вже й часто знайдеш. Тому, зрозуміло, що таким чином проблеми також не позбутися.

    Ще однією причиною, за якої навіть 100% охоплення стерилізації безпритульних тварин не вирішить це – людська безвідповідальність. Тварин іноді вважають за іграшку і, награвшись із собакою, її безжально залишають за дверима. Боротися із цим можна тільки на законодавчому рівні. Як вважає ветеринар Олександр, що реєстр домашніх тварин дозволить позбутися багатьох проблем. Так люди, які вирішили заробляти на розведення домашніх улюбленців та хазяїни тварин, змушені будуть усіх своїх чотирилапих друзів вносити до списку. При цьому, якщо господарі не мають на меті заробити на цуценятах, то вони зобов’язані будуть стерилізувати собаку. І в даному випадку стерилізація дійсно необхідна, оскільки в майбутньому небажане прибавлення може закінчитися його вивезенням на смітник.

    Головний аргумент, який висувають на користь  стерилізації – це гуманність. Але насправді, що хорошого в тому, що стерилізованих тварин повертають назад на вулицю, де вони масово гинуть. Вихід знайшли у таких країнах, як США. Там відбувається відлов тварин. Їх піддають евтаназії. Хоч і цей спосіб здається не таким вже чудовим для чотирилапих, але його підтримують багато хто, серед яких і одна з найбільших у світі (1,3 мільйони людей) організацій із захисту тварин «Гуманне суспільство Сполучених Штатів». Вони вважають, що приспати кинуту собаку більш гуманно, оскільки залишити пса мешкати на вулиці – те ж саме, що кинути напризволяще і приректи на ранню і жорстоку смерть. Так зустрічаються випадки полювання за безпритульними собаками догхантерами – які у зв'язку з неможливістю законними методами прибрати зграї собак з міських кварталів, за власною ініціативою знищують і за допомогою відстрілу і шляхом згодовування безхазяйним собакам приманок з отрутою.

    Проаналізувавши ситуацію, можна зробити висновки, що стерилізація не є результативним та милосердним способом у вирішення проблеми із безпритульними собаками. Існують більш дієві та ефективні способи боротьби із цією проблемою.

    Олеся Савенко

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.