• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нерестовый запрет на Днепре: проверки продолжаются

    Опубликовано: 2014-05-16 14:50:20

    Органами Дніпровської екологічної прокуратури із залученням контролюючих органів здійснюються перевірки, спрямовані на попередження та виявлення фактів браконьєрства під час нерестової заборони на річці Дніпро та її водосховищах.

    Так, на виконання розпорядження Дніпровського екологічного прокурора Олександра Галкіна, Дніпропетровським міжрайонним екологічним прокурором створено робочу групу, до складу якої включено представників правоохоронних та контролюючих органів Дніпропетровської області, що забезпечують законність у сфері охорони, відтворення та використання водних біоресурсів.

    Під керівництвом екологічного прокурора, фахівцями групи щоденно проводяться рейди та перевірки на водогосподарських об’єктах річки Дніпро на предмет виявлення фактів незаконного вилову риби та її реалізації на ринках області. Особлива увага приділяється недопущенню видобутку піску та проведення днопоглиблювальних робіт в період нересту, оскільки це спричиняє значну шкоду відтворенню водних ресурсів.

    З початку весняно-літньої заборони вилову риби на території Дніпропетровської області робочою групою проведено вже 1434 перевірок, за наслідками яких виявлено 350 фактів порушень чинного законодавства.

    Зокрема, за фактами браконьєрства розпочато 16 кримінальних проваджень, складено 308 адміністративних матеріалів, у порушників вилучено майже 3 тонни незаконно здобутих живих біоресурсів, 200 рибальських сіток та 11 транспортних засобів.

    На даний час уже розраховано збитків заподіяних державі на суму майже 50 тис. грн.

    Однак, не зважаючи на вказаний відповідальний період, фахівцями контролюючих органів допускаються факти неналежного виконання своїх обов’язків та нехтування вимог чинного законодавства.

    Зокрема, прокурорськими перевірками проведеними на ринках області фіксувалися факти незаконного продажу свіжо виловленої риби, реалізації водних біоресурсів за відсутності документів про їх походження, ветеринарного висновку, лабораторних досліджень та інших необхідних документів, і це попри те, що органи держрибоохорони та ветеринарної медицини щоденно повинні проводити рейди та перевіряти ринки області на предмет незаконної реалізації риби, а також те, що за кожним з інспекторів держрибоохорони закріплено по декілька ринків на підвідомчій їм території.

    За кожним фактом неналежного виконання інспекторами своїх службових обов’язків, прокуратурою збираються відповідні матеріали та проводиться перевірка. На сьогодні підготовлено подання начальнику Управління використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в області з вимогою притягнути до відповідальності винних працівників . Два подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності інспекторів ветмедицини вже направлені на розгляд.

    Також, за фактом зловживання посадовими особами правоохоронних органів своїм службовим становищем, які своїми діями сприяють браконьєрству та реалізації незаконно здобутих водних живих ресурсів Дніпропетровською міжрайонною екологічною прокуратурою порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України та розпочато досудове розслідування.

    Опікунам-посадовцям браконьєрів загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

    Окрема увага Дніпропетровським міжрайонним екологічним прокурором приділяється взаємодії з громадськістю. На даний час прокуратурою розглядається 3 звернення громадян щодо порушень законодавства про охорону, використання та відтворення водних живих ресурсів, за якими проводяться ретельні перевірки, по закінченню яких будуть прийняті законні та обґрунтовані рішення.

    Також, з метою оперативного виявлення фактів браконьєрства, зловживання посадовими особами контролюючих органів та інших порушень у сфері охорони, відтворення та використання водних біоресурсів у Дніпропетровській міжрайонній екологічній прокуратурі створено телефонну гарячу лінію «42-60-94».

    Прес-служба Дніпропетровської міжрайонної екологічної прокуратури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.