• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В случае углубления противостояния экономику востока страны ожидают горькие последствия, - Кинах

    Опубликовано: 2014-05-13 13:19:48

    Поглиблення економічної кризи на сході Україні є неприпустимим як з точки зору інтересів місцевого населення, так і держави в цілому. Цьому присвячене звернення УСПП до ділових кіл України. В ньому йдеться, що метою зовнішніх агресивних сценаріїв, розповсюдження сепаратизму є саме соціально-економічний колапс. Економічні втрати внаслідок таких подій, як захоплення адміністративних будівель, зупинення виробництв, перебоїв роботи банків, транспортного сполучення вже виміряються величезними цифрами. Про це заявляє голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Антолій Кінах.

     

    «Подальше політичне протистояння, тим більше – з військовими діями, матиме катастрофічні наслідки для економіки Донбасу. В регіоні стрімко поглиблюється соціально-економічна криза. Через дії сепаратистів Донбас може стати певною «сірою зоною», на яку чекає заморожування мізерних зарплат, безробіття, консервація застарілого виробництва, продукція якого не матиме збуту. Ті, хто роздмухує ситуацію, виборюють для регіону якусь «окрему долю», насправді штовхають його в прірву», – наголошує політик.

     

    Усі розмови про економічну самодостатність регіону є, на думку А.Кінаха, політичними спекуляціями. В 2013 році рівень становив 44,1%, спостерігається постійне зниження самодостатності (у 2011 - 53,3%, в ​​2012 - 47,2%, в ​​2013 - 44,1%). Погіршення економічних зв’язків з іншими регіонами, країною в цілому призведе лише до поглиблення проблем.

     

    Він нагадує, що Міжнародний валютний фонд, який днями виділив Україні кредит в 17 млрд. дол., заявив, що конфлікт на сході може зменшити доходи бюджету і серйозно нашкодити нашим інвестиційним перспективам. Подальша втрата східних територій, на думку аналітиків міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, загрожує дефолтом за зовнішнім боргом країни. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більд прогнозує обвалення економіки Донбасу, якщо сепаратистському сценарію не буде покладено край.

     

    За перший квартал 2014р. обсяги виробництва порівняно з аналогічним періодом минулого року в машинобудуванні знизилися на 40%, в коксохімії – на 30%, в металургії – на 10 %. Під загрозою доля майбутніх зовнішньоекономічних контрактів з Китаєм та Індією, де очікують активізацію попиту на чорної металургії та сталеливарне виробництво.

     

    «Нині, коли Україна отримала можливість створити кращий інвестиційний клімат, коли є увага з боку світових кредиторів, яка б мала посилитися з набуттям політичної стабільності, усі інвестиційні процеси на Донбасі ризикують бути замороженими. Хто ж вкладатиме кошти у території, де є загроза конфліктів та військового протистояння? А без кредитів модернізація економіки неможлива», – наголошує Анатолій Кінах.

     

    Він повідомив, що зниження ділової активності спостерігається і в інших сферах – малому бізнесі, транспорті тощо. Нестабільність може призвести до проблем поставок матеріалів та продуктів, що негативно вплине на промисловість, торгівлю та сферу послуг. Відсутність впевненості у можливості зібрати майбутній врожай може призвести до скорочення посівів.

     

    Анатолій Кінах нагадує, що бізнес-кола мають вплив на всі процеси в державі, а в східних та південних регіонах це набуває особливого значення. «Тому бізнес має почати діяти більш рішуче. Видворити озброєних терористів, дати відсіч сепаратистам – завдання номер один. Провести президентські вибори, вслід за ними – загальнонаціональний діалог з приводу державного устрою, взаємовідносин центру і регіонів – завдання номер два. Додати зусиль з поновлення роботи власних виробництв, їх реконструкції та зростання конкурентоспроможності – завдання номер три. Саме в інтересах підприємницької спільноти – втримати цілісність України, зміцнити її незалежність, оскільки це є запорукою кращого життя для самого бізнесу та держави цілому», – підсумовує президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.