• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Киеве обсудили проблемы вырубки лесов

    Опубликовано: 2014-04-24 18:29:45

    Співробітники центрального апарату Державного агентства лісових ресурсів України та лісники-практики, представники експертного співтовариства, НКО та журналісти зібралися 16 квітня за круглим столом в київському представництві Світового банку. Тема заходу - законодавче регулювання рубок в Україні. Воно проводилося в рамках програми «Правозастосування та управління у лісовому секторі країн Східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства - 2» (ФЛЕГ-2).

    З доповіддю «Рубки лісу в Україні: практика, теорія, проблеми» виступив експерт Програми Михайло Попков. Він повідомив, що розробка заявленої теми була розпочата ще в ході першого етапу Програми ФЛЕГ. Це дослідження виявило ряд проблем у сфері законодавчого регулювання рубок і показало, що необхідно розробити нові правила рубок, нові законодавчі акти.

    Діючі в Україні правила рубок істотно відрізняються від відповідних регулюючих актів європейських країн. Серед особливостей та відмінностей українського законодавства у сфері регулювання рубок від європейського Попков, зокрема, відзначив наступні:

    - Рубки головного користування віднесені до спеціального користування

    - Усі інші види рубок лісокористуванням не вважають, що суперечить здоровому глузду, оскільки в ході їх проведення в Україні заготовлюється більше половини загального обсягу деревини

    - Лісовий кодекс не містить правил, які регулюють головне користування, рубки догляду, санітарні та інші рубки, замінюючи їх численними відсильними нормами

    - Повного набору нормативів, що регулюють рубки досі не існує

    - Число і обсяг законодавства, що регулює рубки, постійно зростає

    - Різні нормативно-правові акти по-різному регламентують вимоги з проведення одного і того ж заходу

    - Законодавство, що регулює рубки, розміщено в десятку різних документів, що значно ускладнює його практичне використання

    На думку доповідача всі наведені аргументи підводять до одного рішення. Законодавство, що регулює рубки треба міняти, причому не косметично, а кардинально й чим скоріше, тим краще.

    Відбулося жарке, але в той же час професійне обговорення теми, яке показало живий інтерес аудиторії до проблеми і її важливість для лісового сектору та охорони природи. Водночас поки не сформована єдина думка, як вчинити краще: сформулювати єдиний документ або йти шляхом внесення точкових правок. Одна з причин таких сумнівів - назріваючі кардинальні зміни в Конституції України і в її політичному житті.

    На думку заступника голови Держлісагентства України Віталія Атаманчука, в рамках Програми ФЛЕГ можна зібрати кращі практики ведення рубок та проводити їх демонстрацію для працівників лісового господарства.

    А Національний координатор програми ФЛЕГ - 2 (ЄІСП / Схід), перший заступник голови Держсільгоспінспекції Юрій Марчук зазначив, що «Ліс на собі не повинен відчувати політичні «ривки»: цього року недоруб, наступного - перерубали. Це ж впливає на біологію, на життя лісу. Ми бачимо і достатню кількість сухостою, і, якщо подивитися матеріали лісовпорядкування, старіння лісів або навпаки. Ми бачимо зниження повноти насаджень через надмірні санітарні і вибіркові рубки. Тому питання правил рубок є дуже важливим».

    Матеріали круглого столу послужать для підготовки рекомендацій для державних органів та законодавців, допоможуть вибудувати більш якісну і чітку систему в даному напрямку роботи лісового сектора.

    Прес-служба ЕкоПраво-Київ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.