• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Киеве готовятся к конкурсу концепции памятника Героям Небесной Сотни

    Опубликовано: 2014-04-23 17:27:24

    Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) спільно з Міністерством культури України почали готуватися до проведення Всеукраїнського відкритого конкурсу на визначення кращої ідеї Меморіального комплексу Героям Небесної Сотні у м. Києві.

     

    Відповідне спільне рішення було прийнято сьогодні під час прес-конференції.

     

    Нині у Києві вже встановлено декілька пам`ятних знаків на честь пошани загиблим, які є дійсно народними пам`ятниками. Однак, встановлення Меморіалу – це питання, яке стосується всіх громадян країни і саме для цього має бути проведений Всеукраїнський відкритий конкурс.

     

    Актуальність конкурсу зумовлена трагічними подіями, що відбулися наприкінці листопада 2013 – початку 2014 року. Загиблих мирних громадян (героїв Небесної Сотні), що повстали на боротьбу за права і свободи людей,  21 лютого 2014 року офіційна влада України  юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Євромайдану.

     

    Подвиг героїв, що віддали своє життя за свободу нації, гідне майбутнє свого народу, своєї країни, має бути вшанований на найвищому рівні. У Києві має бути створений пам'ятний меморіал.

     

    Проте, як зазначив головний архітектор Києва Сергій Целовальник, ідеологічне та художнє рішення майбутнього меморіалу вимагає комплексного осмислення усього простору революційних подій (Майдан Незалежності, Європейська площа, вулиці М. Грушевського та вул. Інститутської тощо).

     

    «Потрібно знайти форму художнього відображення та архітектурно-просторове рішення щодо увічнення історичних подій грудня 2013 року - лютого 2014 року, а також пам`яті загиблих Героїв Небесної Сотні. Краща ідея містобудівного та архітектурного рішення Меморіального комплексу буде визначена за участі широких верств населення», - зазначив Сергій Целовальник.

     

    Оскільки право на визначення тематики та ідеології конкурсу належить народові України, конкурс є відкритим та всеукраїнським. Вперше в Україні на конкурс можуть бути подані проекти без обмеження фахового рівня учасників.  

     

    «Для максимальної відкритості та прозорості  дій з організації конкурсу за пропозиціями громадян України буде сформована Рада Громадських експертів. Окрім того, вперше в Україні на широке публічне обговорення будуть винесені програма та умови конкурсу, а також всі подані на конкурс проекти. Лише після процесу широкого публічного обговорення проекти будуть проекспертовані Радою громадських експертів та членами журі конкурсу», - зазначив голова Київської міської адміністрації Володимир Бондаренко.

    Фінансування проведення конкурсу, виготовлення та встановлення Меморіалу відбудеться за рахунок джерел, не заборонених законодавством України. Для цього буде відкрито благодійний рахунок.

    Планується, що заявки на участь в конкурсі можна буде подати з 15 травня до 16 червня 2014 року. До цього ж часу триватиме підготовчий етап конкурсу, представлення програми та умов конкурсу громадськості та їх публічне обговорення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.