• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как проходит подготовка к выборам в регионах

    Опубликовано: 2014-04-18 12:37:59

    Висновки та рекомендації за підсумками спостереження КВУ за виборчою кампанією у першій половині квітня.

     

    1.     Суспільно-політична ситуація у ряді регіонів залишається нестабільною, що створює ризики зриву виборів в окремих регіонах, насамперед у Донецькій області. Хоча до Закону “Про вибори Президента України” було внесено зміни, які передбачають встановлення підсумків голосування та результатів виборів незалежно від кількості дільниць, на яких вибори не відбулись або були визнані недійсними, зрив виборів в окремих густонаселених регіонах зменшуватиме рівень їх легітимності і може бути використаний в якості аргументу проти визнання їх результатів з боку Російської Федерації.

    Правоохоронним органам потрібно вжити активних заходів, спрямованих на деескалацію ситуації у відповідних регіонах та створення безпечних умов для організації волевиявлення 25 травня 2014 р.

     

    2.     Нестабільності суспільно-політичної ситуації в регіонах також сприяє той факт, що кадрові зміни в обласних, районних державних адміністраціях, керівному складі правоохоронних органів відбуваються повільно, у ряді регіонів посади голів районних адміністрацій та керівників територіальних управлінь МВС та СБУ взагалі залишаються вакантними.

    Кабінету Мінстрів України, керівникам відповідних центральних органів виконавчої влади необхідно якомога більш оперативно завершити кадрові перестановки в органах влади.

     

    3.     Ідея проведення позачергових виборів глави держави одночасно з загальнодержавним референдумом КВУ оцінює критично. По-перше, виконувач обов’язків Президента України не має права призначати референдум про внесення змін до Конституції, в той час як для загальнодержавного референдуму за народною ініціативою не було зібрано необхідну кількість підписів виборців. По-друге, Закон «Про всеукраїнський референдум» суперечить Конституції та міжнародним стандартам і не повинен застосовуватись до внесення до нього грунтовних змін. По-третє, час, який залишається на ведення агітації з референдуму, є недостатнім для того, щоб виборці змогли сформувати свою волю і здійснити волевиявлення. Ризики зриву цього референдуму у “проблемних” регіонах залишаються високими.

    КВУ рекомендує відмовитися від ідеї проведення всеукраїнського референдуму одночасно з виборами президента України.

     

    4.     У діяльності ЦВК (зокрема, на етапі утворення окружних виборчих комісій, при реєстрації довірених осіб кандидатів на пост Президента України тощо) не було зафіксовано порушень виборчого законодавства.

     

    5.     Більшість членів ОВК мають досвід участі у попередніх виборах, однак рівень їх готовності до роботі в комісіях послаблюватиме те, що позачергові вибори глави держави проводитимуться на основі фактично нової редакції Закону “Про вибори Президента України”.

    ЦВК необхідно вжити додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності членів ОВК та ДВК з положеннями нового Закону.

     

    6.     До складу деяких ОВК від кандидатів на пост Президента України було включено осіб, які під час попередніх виборчих кампаній були причетними до порушень виборчого законодавства або вчинення інших недоброчесних дій.

    Відповідним кандидатами на пост Президента України варто внести до ЦВК подання про заміну таких осіб.

     

    7.     В деяких округах перші засідання ОВК не мали необхідного кворуму для початку роботи. Часто це було зумовлено об’єктивними обставинами, особливо в Донецькій області.

    КВУ закликає ЦВК врегулювати дану колізію, щоб комісії в майбутньому змогли нормально продовжити свою роботу.

     

     

    Прес-служба КВУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.