• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Восьмое чудо света в Киеве (ФОТО)

    Опубликовано: 2014-04-14 07:17:00

    Десятинна церква була першим кам'яним православним храмом Київської Русі, який тоді називали мало не восьмим чудом світу. Після того, як князь Володимир у 988 році  охрестив князівство, він тут же звелів побудувати величну церкву на честь Пресвятої Богородиці. Кажуть, що це місце було вибране тому, що тут були колись замучені перші християни Іоанн і Федір, яких було принесено в жертву Перуну.

     

    За іншою версією, головний християнський храм збудували на місці, де знаходилося центральне язичницьке капище. За легендою, поруч із місцем, на якому було споруджено Десятинну церкву, стояла навіть дорогоцінна статуя бога Перуна, голова якого була зі срібла, а вуса - із золота.

     

    Назву "Десятинна" храм отримав тому, що за розпорядженням князя Володимира десяту частину всіх княжих доходів віддавали на потреби церкви. Так було у Візантії, релігійну традицію якої ми й перейняли. Київська церква приводила в захоплення - фрески, мозаїки, майолікові підлоги, безліч ікон, мармурове облицювання, шиферні різьблені плитки, фігурні карнизи ... При церкві було відкрито першу школу на Русі, яку в «Повісті временних літ» увічнив Нестор-літописець. Навколо церкви були розташовані князівські палаци.

    Зрозуміло, що на всю цю пишність знаходилися охочі. Андрій Боголюбський, половці, татари періодично грабували храм. Зруйновано його було після навали хана Батия. Десятинну церкву захищали сотні людей, така ж кількість сховалася у її стінах від ворога. Стіни храму не витримали такої потужної атаки, вони звалилися (за іншими даними стіни розвалили тараном монголи під час облоги)...

    У руїнах собор пролежав аж чотири століття! Лише в XVII ст. митрополит Петро Могила розпорядився «викопати храм з мороку і відкрити денному світлу». Її було відбудовано. Десятинна церква вийшла настільки просторою, що її порівнювали з Небесами.

    Більш-менш вціліли прибудови церква Миколая. У своєму заповіті Петро Могила залишив тисячу золотих на повне відновлення Десятинної.

    Але вже через 100 років і його церква, і залишки стародавнього храму були розібрані - тут розпочалися розкопки. Як стверджували очевидці, багато чого зі знайденого було просто вкрадено, оскільки майданчик ніхто не охороняв.

     

    На початку XIX ст. собор вирішили відновити знову. За основу було узято проект петербуржця, одного з основоположників російського ампіру Василя Стасова. Відкрили храм у 1842 році. І тут думки розділилися: одні кияни вважали, що творіння вийшло занадто громіздким, інші - навпаки хвалили і раділи його помпезності і величі. Суперечкам поклала кінець радянська влада: в 30-ті роки XX ст. храм було зруйновано. На пустирі перед Музеєм історії України залишилися лише обриси фундаментів колишньої Десятинної церкви. Можливо, в XXI ст. її знову відновлять (принаймні спроби вже були), а старовинну основу накриють склом і її можна буде побачити, увійшовши в новий храм.

    До речі, саме в Десятинній церкві зберігалися чудотворні нетлінні мощі святої княгині Ольги. Вони творили дива, зцілюючи і навертаючи вірних християн. Під час навали монголів мощі було заховано і, за легендою, саме Петро Могила розшукав їх, але у XVIII ст. мощі знову пропали і до цього часу невідомо, де вони знаходяться.

    Источник

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.