• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Черновцах произошло очень знаменательное событие (ФОТО)

    Опубликовано: 2014-04-11 17:03:08

    11 квітня 2014 р. у Чернівцях відбулося урочисте відкриття оновленого операційного залу у приміщенні історичної будівлі Чернівецького поштамту Укрпошти за участю Міністра інфраструктури Максима Бурбака.

     

    У заході також взяли участь в.о. генерального директора Укрпошти Михайло Паньків, секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, голова Об’єднаної профспілкової організації Укрпошти Микола Стародуб, директор Чернівецької дирекції Укрпошти Ярослав Цюпак.

     

    «Мені надзвичайно приємно бути присутнім на церемонії відкриття Чернівецького поштамту Укрпошти. Адже я народився та виріс у цьому славному місті, – зазначив на церемонії відкриття Міністр інфраструктури Максим Бурбак. – Пошта для мешканців міста завжди відігравала особливу роль. Дуже добре, що Укрпошта взялася за реконструкцію та оновила операційний зал головної поштової будівлі міста. Адже перевага національного оператора – розгалужена мережа поштових відділень. Її треба підтримувати і вдосконалювати. Першочерговим завданням для Укрпошти має стати відновлення позицій національного оператора на ринку поштових послуг та впровадження нових послуг».

     

    Відкриття оновленої операційної зали присвячено 125-річчю будівлі Чернівецького поштамту. Саме з цієї нагоди Укрпошта виготовила спеціальний штемпель з пересувною датою «Чернівецький поштамт – 1889» та оригінальний маркований конверт, спецпогашення якого на церемонії відкриття поштамту здійснили Міністр інфраструктури Максим Бурбак, в.о. генерального директора Укрпошти Михайло Паньків та секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик.

     

    За словами в.о. генерального директора Укрпошти Михайла Паньківа, відкриття оновленої операційної зали Чернівецького поштамту є довгоочікуваною та визначною подією для всіх споживачів послуг поштового зв’язку м. Чернівці. «З метою увіковічення 125-річчя  будівлі в історії Укрпошта випустила оригінальний маркований конверт. Пошта для людей продовжує мати велике значення. Сьогодні Чернівецький поштамт надає весь спектр найрізноманітніших поштових послуг. В оновленій операційній залі представлено широкий асортимент філателістичної та туристичної продукції, преси, супутніх товарів тощо. Крім того, тепер, вважаю, у мешканців Чернівців є більше причин відвідувати  поштамт частіше: не лише задля отримання поштових послуг, а й з екскурсійною метою, помилуватися відновленим архітектурним шедевром», – зазначив новий керівник Укрпошти.

     

    Також на церемонії відкриття операційної зали Чернівецького поштамту в рамках соціального проекту Укрпошти було нагороджено цінними подарунками дітей з особливими потребами. Найменші та найактивніші учасники акції з Буковини отримали чудові та необхідні для них планшети.  

     

    Усі гості свята мали також чудову можливість познайомитися з експонатами філателістичної виставки, підготовленої членами обласного відділення Асоціації філателістів України та організованої в операційній залі Чернівецького поштамту.

     

     

     

     

     

    Для довідки                

    Головний фасад споруди виходить на вулицю Поштову, бічний – на вулицю Петра Ілліча Чайковського. Будівля є блискучим зразком віденської архітектурної школи останньої чверті ХІХ століття.

    Монументальна споруда на вулиці Поштовій була збудована для розташування поштово-телеграфного відомства Буковини за проектом відомого австрійського архітектора та службовця австрійських залізниць Фрідріха Зеца, згідно з законом № 94 від 10 червня 1886 року за згодою обох палат австрійського парламенту. На будівництво приміщення пошти та телеграфу у Чернівцях було виділено з державного бюджету 150 тисяч флоринів.

    Восени 1887 року Міністерство торгівлі оголосило конкурс на розробку проекту приміщення пошти і телеграфу у Чернівцях.

    Проект споруди розробив старший будівельний інспектор австрійських залізниць Фрідріх Зец (Friedrich Setz). Народився 20 серпня 1837 року у Германнштадті у Семиградді (тепер Сібіу, Румунія) в родині архітектора, помер 26 лютого 1907 року у Відні.

    Фрідріх Зец займався проектуванням та будівництвом поштових та судових установ у Відні, згодом став займатися плануванням і керівництвом спорудження переважної більшості поштових і телеграфних відомств імперії. Для того, щоб повністю присвятити себе улюбленій справі, у 1889 році перейшов у Міністерство торгівлі, де очолив бюро зі спорудження поштових споруд. Під його керівництвом на теренах монархії було споруджено 26 споруд поштових відомств. Серед міст, які звели такі споруди: Львів, Ольмютц, Ґрац, Трієст та ін.

    Приміщення здано в експлуатацію 1 листопада 1889 року. Це, безумовно, була велика подія для крайового міста Чернівці. Про це ще задовго до відкриття писали  усі чернівецькі газети. Газета „Буковина” сповіщала: „Новий будинок пошти і телеграфу вже закінчено. Це, безперечно, є найкращий будинок у Чернівцях, збудований відповідно своєму призначенню.”

    Отже, в кінці ХІХ століття Чернівці отримали споруду пошти і телеграфу, яка і сьогодні слугує цілям поштового зв’язку.

    Відділенням поштового зв’язку № 2 м. Чернівці надається весь спектр послуг поштового зв’язку, в операційному залі представлений широкий асортимент філателістичної та туристичної продукції, преси, супутніх товарів. У об’єкті поштового зв’язку працюють 18 чол.: начальник відділення та заступник, 8 – операторів поштового зв’язку, 8 – листонош.

    Відповідно до розпорядження Чернівецького облвиконкому № 261 від 5 серпня 1982 року приміщення поштамту визнано пам’яткою архітектури місцевого значення.

    Характеристика будівлі: кількість поверхів – 4, загальна площа будівлі – 3482,20 м.кв., площа операційного залу – 670,00 м.кв., висота стелі – 5,1 м.

    Реконструкція операційного залу тривала з 2010 по 2013 роки і включає в себе заміну вікон та підвіконь, підлоги, оздоблювальні роботи, реставрацію і реконструкцію поверхонь стін, колон та стель, заміну опалення, дверей, електропроводки, улаштування водопроводу і каналізації, тощо. Кошторисна вартість реконструкції складає 6610 тис. грн.

    З 1969 по 2014 рік вулиця, на якій розміщено будівлю Чернівецького поштамту, іменувалася на честь Героя Радянського Союзу Олександра Худякова. За ініціативи колективу Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» 27 березня 2014 року Чернівецька міська рада відновила історичну назву вулиці – Поштова.

     

     

     

    Про УДППЗ «Укрпошта»

    Українське державне підприємство поштового зв’язку Укрпошта входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України та є національним оператором поштового зв’язку України. На сьогодні Укрпошта надає понад 50 видів послуг у 13,3 тисячах відділень по всій Україні. Штат компанії налічує 93 тисячі працівників, з них 40 тисяч – листоноші, 30 тисяч – оператори поштового зв’язку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.