• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Самое важное в Законе о предотвращении финансовой катастрофы

    Опубликовано: 2014-04-03 16:23:41

    1 квітня 2014 вступив в силу ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання»

    Як і було анонсовано урядом, який є автором законопроекту, Закон примусить українців "затягнути пояси". “Так, зміни внесені до Податкового кодексу України збільшують податкове навантаження на громадян та бізнес, та покликані призвести до збільшення дохідної частини бюджету”,- повідомляє президент ICC Ukraine Володимир Щелкунов  у коментарі  щодо детального аналізу  ЗУ "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання", наданому партнерами  Юридичної групи LCF.

    Анна Огренчук, керуючий партнер та Артем Стоянов старший партнер Юридичної групи LCF дослідили  основні зміни:

    Податок на прибуток та ПДВ

    Законом збільшено податок на прибуток підприємств з 16 до 18%, а податок на додану вартість - до 20%. Додатково введено ставку податку 7% за операціями з першого постачання лікарських засобів.

    Виключено норму, за якою звільнялись від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД. Одночасно введено тимчасове, до 01.01.2016 року звільнення таких поставок від оподаткування.

    Податок з доходів фізичних осіб:

    Ще однією новацією Закону є введення прогресивної ставки податку з доходів фізичних осіб. Так, порівняно із попередньою нормою, незмінною залишається 15% ставка на оподаткування доходів, сума яких не перевищує 10 прожиткових мінімумів протягом податкового місяця. А для доходів, що складають більші суми застосовуються ставки 17, 20, 25 та 30%. Найвища ставка у 30% застосовується до доходу платника, який перевищує на місяць 66 прожиткових мінімумів (77 616,00 грн). Підвищені ставки застосовуються не до всієї суми доходів, а до суми відповідного перевищення порівняно із попередньою ставкою.

    Законом виключено норми, які обмежували ставку податку стосовно деяких видів доходів, зокрема, інвестиційний дохід, відсотки з банківского вкладу, дивіденди, доходи від володіння облігаціями, цінними паперами ІСІ, тощо, яка раніше складала ставку 5%. Таким чином, зазначені доходи оподатковуватимуться на загальних підставах, за вищенаведеними прогресивними ставками. За загальною ставкою тепер також будуть оподатковуватись дивіденди з іноземним походженням.

    Введено оподаткування доходу фізичних осіб у вигляді пенсій, розмір яких перевищує 10 000,00 грн.

    Тепер до суми щомісячного (річного) оподатковуваного доходу фізичних осіб включається також доходи отримані платниками від нарахування відсотків на рахунки, з яких виплачується заробітна плата.

    Виключено норму прикінцевих та перехідних положень Кодексу, стосовно оподаткування виграшів, призів, процентів, дивідендів з 01.01.2015 року. Також, додатково введено обмеження щодо оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді відсотків у сумі, що не перевищує 17 прожиткових мінімумів (19 992 грн.) на рік.

    Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування

    Введено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

    Інші податки та збори:

    Крім того, Законом збільшено також ставки інших податків і зборів, в тому числі акцизного податку. Виключення склав збір за спеціальне використання лісових ресурсів та екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

    Так, збільшено ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин, та розширено коло платників по платі за користування надрами для видобування корисних копалин, які проводять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування, а також введено обов'язок сплачувати відповідний збір також і для фізичних осіб-землевласників, ділянки яких перевищують норми безоплатного виділення та видобуток прісних вод яких складає понад 13 м.куб. на місяць.

    Введено цільову надбавку до діючого тарифу на природний газ за рахунок суб’єктів господарювання, які закуповують імпортований природний газ у нерезидентів України для власного використання як паливо або сировину та нафтогазовидобувних підприємств, що провадять господарську діяльність з видобування вуглеводневої сировини, які використовують видобутий ними в Україні природний газ як паливо або сировину.

    Визначено, що мінімальний розмір орендної плати за землю не може бути меншим ніж 3% від нормативної грошової оцінки земель.

    У 2 рази збільшено також ставки оподаткування збором за користування радіочастотним ресурсом України;

    Збільшено акцизний податок на спирт та горілчані вироби, тютюнові вироби, нові транспортні засоби у залежності від об‘єму двигуна тощо.

    Збільшено ставки збору за першу реєстрацію транспортних засобів.

    Податок на нерухомість:

    Змінено підхід до визначення бази оподаткування податком на нерухомість, натомість базою оподаткування тепер є загальна, а не житлова площа об‘єкту нерухомості. В той же час місцевим радам дозволено встановлювати пільги з податку на нерухомість щодо житлової нерухомості фізичних осіб, а не лише щодо власності релігійних організацій, як це було раніше.

    Інші зміни:

    Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" розмір допомоги при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень. Раніше зазначена сума була встановлена у відношені до прожиткового мінімуму, і складала 30 прожиткових мінімумів (35 288 грн.) на першу дитину. При цьому скасовані збільшені виплати на другу і третю дитину.

    Додатково Законом було внесено зміни до Закону України "Про прокуратуру" та затверджено штатну чисельність працівників прокуратури України у кількості 20367 осіб, Законом "Про службу безпеки" встановлено чисельність особового складу у кількості 30150 осіб. Відповідними законами також встановлено чисельність працівників СБУ та МВС. Слыд відзначити, що чисельність складу зазначених органів було зменшено, порівняно з минулими роками.

    Також внесено обмеження щодо застосування пільг та матеріального і соціального забезпечення працівників прокуратури. Відповідними пільгами працівник може скористатись, у разі якщо розмір середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Аналогічний підхід до права на використання пільг встановлено також і іншим категоріям громадян згідно із профільними законами.

    АР Крим:

    Важливі зміни також стосуються пенсійного забезпечення та соціальних виплат громадянам, які проживають в АР Крим та м. Севастополь. Зазначеним категоріям осіб виплати здійснюються за рахунок відповідних відрахувань, які надходять з АР Крим та м. Севастополь. У разі дефіциту коштів, він покривається за рахунок бюджету АР Крим та м. Севастополь.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.