• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Что делать киевлянину, если он стал жертвой коммунальных служб

    Опубликовано: 2013-08-23 08:24:29

    Про те, як відшкодувати збитки, завдані через незадовільну роботу комунальних служб, радіостанція «Голос Столиці» поговорила з адвокатом Романом Оводом.
    Розслідування випадків псування майна громадян через березневий сніговий шторм, нарешті, дійшли до суду. Зараз кияни активно виграють позови у комунальників і отримують матеріальні компенсації за березневий сніг. Нагадаємо, що 23 березня сніговий шторм заблокував життя в столиці на кілька днів. Це був рекордний, за останні сто років, снігопад. Традиційно, несподіванкою аномально-сніжна погода стала для міської влади, незважаючи на попередження метеорологів. Єдиним помітним кроком влади щодо порятунку столиці стало оголошення в місті надзвичайного стану в суботу, 23 березня.

    Допомогти в цій ситуації киянам крім них самих не міг ніхто. Жителі столиці відкопували людей із заметів, підгодовували снігових полонених, напували гарячим чаєм. Сніг пройшов, настало літо, а жителі столиці не забули про пошкоджені автомобілі, підірване здоров'я та інші наслідки снігопаду. Зараз кияни масово виграють суди проти комунальників і отримують матеріальні компенсації, які досягають 84,5 тисяч гривень. За даними ЗМІ в Єдиному держреєстрі судових рішень, налічується кілька десятків постанов про відшкодування збитку. Які шанси виграти справу щодо весняного снігопаду радіостанція «Голос Столиці» запитала в адвоката Романа Овода.

    «Голос Столиці»: Ви з успіхом відсудили дванадцять тисяч гривень за розбите авто. Як вам це вдалося?

    Роман Овод: Винними в тому, що сталося були фізичні особи, які зчищали сніг з даху будинку, але робили це якось необачно. Сніг впав на автомобіль і пошкодив його. В результаті було завдано збитків на суму 12 тисяч гривень.

    «Голос Столиці»: Зрозуміло, але ж бачите, це дуже складний зараз процес і механізм взагалі. В нас же потрібні документи, і зважаючи на українську бюрократичну процедуру, численні докази аби щось довести, аби виграти справу. Сніг розтав і багато доказів зникло разом з ним. Як сьогодні можна доводити справи до кінця?

    Роман Овод: В першу чергу потрібно викликати представників органів внутрішніх справ через спецлінію 102 аби вони зафіксували нанесення шкоди майну. Це буде дуже вагомим доказом у справі. Окрім цього, якщо є можливість треба знайти свідків того, що відбулося. Власне, потім оцінити шкоду, яка нанесена майну і звертатися до суду.

    «Голос Столиці»: Скажіть нам, як практик, у кого шансів отримати компенсацію більше? От наприклад, скажімо, з авто зрозуміло, що є принаймні можливість за пошкодження щось отримати, і ви допомогли це зрозуміти, але якщо виникли якісь проблеми зі здоров’ям внаслідок снігопадів?

    Роман Овод: В практиці моїх колег був такий випадок. Людина під час ожеледиці зламала ногу і зафіксували, що це сталося через нечищені вулиці. Сторона потерпілого звернулася до суду і, відповідно, стягнули суму за шкоду здоров’ю. Я не пам’ятаю тільки, до кого вони зверталися, хто був відповідачем, але швидше за все, це мав би бути ЖЕК, на території якого це сталося.

    «Голос Столиці»: Зрозуміло, прецедент вже є, вже легше. Але цікаво, може, ви нам конкретики більше додасте ? Взагалі, відомо, які максимальні грошові компенсації вдалося отримати киянам?

    Роман Овод: Я не володію цією інформацію. Але ми говоримо про матеріальну шкоду, яка описана в чеках: за лікування, за ремонт тощо. Окрім цього, людина, відповідно до норм Цивільного кодексу отримує ще й моральну компенсацію, яка може визначатися, власне, за оцінками особи. Зазвичай експертизи щодо моральної шкоди ніхто не проводить. І люди визначають на власний розсуд, яку їм компенсацію мають виплатити. При чому судовий збір, просите ви 1 тисячу гривень чи 100 тис. складає лишень 107 гривень. І вже суд, керуючись внутрішніми переконаннями і, можливо, поясненнями потерпілої сторони, визначає, які компенсації платити. В нашому випадку з ремонтом автомобіля суд оцінив моральну шкоду в 3 тисячі гривень.

    До слова, голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов вирішив заздалегідь почати підготовку до зимового сезону. Як повідомив чільник КМДА, в даний момент планується закупити близько 30 одиниць снігоприбиральної техніки на загальну суму близько 100 мільйонів гривень. Також у столиці наприкінці жовтня проведуть навчання з реагування на надзвичайні ситуації, щоб уникнути минулорічної ситуації зі снігом.

     

    newsradio.com.ua

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.