• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему каждый третий офис в Киеве пустует

    Опубликовано: 2013-07-25 23:23:01

    Комерційна нерухомість втрачає популярність. Практично кожен третій офіс в Києві - вакантний. В ефірі радіостанції «Голос Столиці» незалежний фахівець із нерухомості Ярослав Цуканов пояснив таку ситуацію поганим прогнозуванням ринку інвесторами ще на стадії проектування об’єктів.
    Середня заявлена вартість оренди офісної нерухомості Києва виросла на 6,1% в порівнянні з першим кварталом поточного року. Середня вартість за 1 квадратний метр становить 20 доларів на місяць. За оцінками експертів, найбільшим попитом в наступному сезоні будуть користуватися невеликі офіси, площею до 30 кв. м.

    Зараз загальна пропозиція якісних офісних площ у столиці налічує 690 тис. кв. м. При цьому будівництво комерційної нерухомості майже не зупиняється. За прогнозами аналітиків, до кінця року в експлуатацію будуть введені ще майже 180 тис. кв. м торговельних площ. Разом з тим - попит на офісні приміщення падає протягом шести місяців. Якщо в травні незатребуваним був кожен шостий офіс, то тепер цифра збільшилася майже вдвічі.

    За даними експертів, вакантність на ринку офісної нерухомості виросла до 27,1%. Таке падіння попиту спостерігається на тлі зростання нової пропозиції офісів і превалювання транзакцій, обумовлених переїздом компаній або консолідацією офісного простору.

    «Голос Столиці»: У столиці вже дуже багато офісної нерухомості, яка не заповнюється ... Навіщо продовжувати далі будувати?

    Ярослав Цуканов: Дійсно, вакантність перевищила по деяких торгових центрах, у деяких сегментах 25%. Але нерухомість - це дуже інертний товар. Проекти починають закладатися і плануватися за чотири роки до того, як ви їх бачите - цим ситуація і пояснюється. Це погане прогнозування ринку на стадії проектування об'єкта.

    «Голос Столиці»: А як це відіб'ється на ринку нерухомості? Ціни будуть якось знижуватися? Тому що зараз, незважаючи на те, що повно порожніх приміщень, ціни залишаються тими ж.

    Ярослав Цуканов: Ви помиляєтеся, що ціни залишаються тими ж. Є приховане зниження ціни. У чому воно виражається? Наприклад, це різна технологія, яка дозволяє тримати ціну для зовнішніх споживачів, для загального фону... Однак, можуть бути великі орендні канікули на ремонт, або якісь преференції з інших платежів... Дива не буває: якщо вакантні площі є - ціна буде падати. Просто ціна не падає ось так от явно, вона знижується опосередковано через інші послуги.

    «Голос Столиці»: Які Ваші прогнози? Попит на офісну нерухомість найближчим часом виросте?

    Ярослав Цуканов: Ні, я не думаю. З'являться ще досить великі об'єкти. Причому в класі «B» і в класі «C» конкуренція буде тільки зростати. Це, за наявності вакантності і відсутності попиту, підштовхне ринок вниз.

     

    newsradio.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.