• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проект наказу ДПА України “Про Порядок проведення інвентаризації платників податку на додану вартість”

    Опубликовано: 2005-08-11 17:13:00

    На сайтах Державної податкової адміністрації України (www.sta.gov.ua) в розділі «Проекти нормативно - правових актів» та Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (www.business-rada.kmu.org.ua)  розміщено проект наказу ДПА України “Про Порядок проведення інвентаризації платників податку на додану вартість” та аналіз регуляторного впливу цього акту.         

    Проект наказу розроблено на виконання пункту 13 розділу 2 Закону України від 25.03.2005 №2505-ІУ “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України”, а також вимог Постанови КМУ від 30.06.2005 №534 “Про делегування Державній податковій адміністрації повноважень на затвердження Порядку проведення інвентаризації платників податку на додану вартість”. Передбачається, що разова інвентаризація проводитиметься у двохмісячний термін після набрання чинності цим Порядком. Головною метою проведення інвентаризації є вилучення з Реєстру платників податку на додану вартість тих платників, які не відповідають критеріям, визначеним Законом України “Про податок на додану вартість”, та були зареєстровані  платниками цього податку до набрання чинності Закону України від 25.03.2005 №2505-ІУ “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України ” з урахуванням вимог Закону України від 03.06.2005 №2642-ІУ “Про внесення змін до деяких законів України”. Для проведення  разової  інвентаризації у кожному  з органів державної податкової служби створюється комісія з проведення інвентаризації та анулювання реєстрації платників податку на додану вартість.

    Органи державної податкової служби в подальшому здійснюватимуть постійний моніторинг платників ПДВ,  які включені до  Реєстру платників податку на додану вартість, та у разі існування підстав, визначених у пунктах «а» - «г» пункту 9.8 статті 9 Закону України “Про податок на додану вартість” прийматимуть рішення про анулювання реєстрації відповідних платників.

    Передбачається, що будуть складені підреєстри (переліки) платників податку окремо по юридичних, фізичних та інших особах, які:

    оголошені банкрутами  та по яких закінчила роботу ліквідаційна комісія; 

    ліквідуються за власним бажанням, ліквідуються за рішенням суду (фізична особа позбавляється статусу суб’єкта господарювання); 

    реєструються як платники єдиного податку за ставкою 10 відсотків або стають суб’єктами інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість;

    не надають податковому органу декларацій з податку на додану вартість впродовж дванадцяти послідовних місяців;  

    подають декларацію з податку на додану вартість, яка свідчить про відсутність оподатковуваних поставок протягом  дванадцяти послідовних періодів; 

    ліквідовані або термін дії Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ яких закінчився (дія яких припинена); 

    звільнені від сплати  цього податку  за рішенням суду або з будь-яких інших причин; 

    обирають спеціальний режим оподаткування за ставками іншими, ніж зазначені у статті 6 та статті 81 Закону України “Про податок на додану вартість” та інші.

    Стосовно кожного платника, занесеного в такий перелік, буде підготовлено відповідний письмовий висновок та проект Акта про анулювання Свідоцтва про реєстрацію платників податку на додану вартість, який разом з документами, які підтверджують наявність підстав для анулювання передається до комісії  з проведення інвентаризації.  Комісія  розглядає питання про анулювання  реєстрації платника податку на додану вартість, підписує відповідний акт. Один примірник Акта про анулювання Свідоцтва про реєстрацію платників податку на додану вартість, підписаний керівником органу податкової служби, в якому в обов’язковому порядку вказується підстава для такого анулювання  з посиланням на відповідну законодавчу норму, направлятиметься платнику податків. Платник податків буде зобов’язаний повернути податковому органу Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість та всі його завірені копії протягом двадцяти календарних днів від дня прийняття рішення про анулювання Свідоцтва.  У цьому випадку  затримка у поверненні такого свідоцтва прирівнюється до  затримки у наданні податкової декларації з податку на додану вартість.

    Рішення  про анулювання реєстрації платників податку за ініціативою відповідного  податкового органу  може бути оскаржене платником податків у судовому порядку.

    Платник податку, який на підставах, визначених у пунктах «а» - «г» пункту 9.8 статті 9 Закону України “Про податок на додану вартість”, самостійно прийняв  рішення щодо анулювання реєстрації  та виключення його із Реєстру платників ПДВ зобов’язаний разом із заявою, форма якої затверджена Положенням  про  Реєстр платників податку на додану вартість, затвердженим наказом ДПАУ від 01.03.2000 №79, повернути податковому органу Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість та всі його  завірені копії.

    Прийняття наказу сприятиме покращанню адміністрування податку на додану вартість.

    Пропозиції та зауваження до проекту наказу ДПА України “Про Порядок проведення інвентаризації платників податку на додану вартість” від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються на адресу розробника: поштову – 04655 МСП, м. Київ-53, Львівська пл.8, ДПА України, Департамент оподаткування юридичних осіб та електронну – ygoverdovskaya@sta.gov.ua.

    Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул.. Грушевського, 12/2 та електронну – business-rada@kmu.gov.ua, та  на адресу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва: поштову – 01011, м. Київ, Арсенальна, 9/11 й електронну – press@dkrp.gov.ua.

    Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції, становить 1 місяць з дати оприлюднення проекту наказу.

    Управління інформаційної політики Державної  податкової  адміністрації  України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.