• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ситуація з оборонною спроможністю України потребує рішучих змін

    Опубликовано: 2005-08-11 16:04:00

    Рахунковою палатою протягом останніх років неодноразово здійснювалися контрольні заходи з питань правових та економічних засад формування, розміщення, фінансування і виконання державного оборонного замовлення. Зокрема, були перевірені основні складові державного оборонного замовлення Міноборони, Мінпромполітики, Міністерства внутрішніх справ України та інших центральних органів виконавчої влади і військових формувань.

    Результати контролю вказують, що загальнодержавна справа зміцнення обороноздатності і безпеки держави шляхом закупівлі озброєння та військової техніки, науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт; виконання урядових програм щодо забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів озброєння; утилізації боєприпасів, непридатних для подальшого використання та зберігання; поліпшення тилового забезпечення військових формувань поступово перетворилася у виключно відомчу справу відповідних міністерств і відомств.

    У державі не виконувалися першочергові засади:

    - щодо забезпечення живучості арсеналів, баз і складів озброєння, оскільки обсяги виконаних робіт не дозволили досягти рівня живучості зазначених об’єктів, необхідного для надійної та безпечної їх роботи;

    - щодо розроблення нових технологій і створення постійно діючих потужностей з утилізації боєприпасів, що не дозволило утилізувати кількість боєприпасів, визначених Програмою, і створило критичну ситуацію, яка могла призвести до непередбачуваних наслідків.

    Незавершені та не впроваджені у виробництво науково-дослідні розробки, на які було витрачено чимало бюджетних коштів, на облік не бралися і залишалися без руху.

    Не проведені своєчасно регламенті та ремонтні роботи бойової техніки та озброєння погіршували його стан і знижували боєготовність Збройних Сил України.

    Фінансування зазначених Програм взагалі здійснювалося за залишковим принципом лише на рівні 15-20 відсотків від потреби.

    Вибухи на артилерійських базах в м. Артемівську та особливо у Ново-Богданівці Запорізької області призвели до великих матеріальних та моральних втрат, але утилізація боєприпасів, непридатних для подальшого використання, як свідчать результати моніторингу Міноборони, який проводиться Рахунковою палатою України, протягом 2004 та І півріччя 2005 року з різних причин практично не здійснюється.

    Враховуючи загальнодержавне значення цих питань і пропозиції Рахункової палати, Верховною Радою України та Урядом України збільшено в декілька разів фінансування державного оборонного замовлення, зокрема, робіт із забезпечення живучості арсеналів, баз і складів боєприпасів та робіт з утилізації боєприпасів протягом 2003-2005 років, а стан їх виконання розглядався на засіданнях Уряду України та Ради національної безпеки і оборони України.

    При тому, що навіть із збільшенням фінансування швидке подолання існуючих хронічних проблем буде неможливим, Колегією Рахунковою палати прийнято рішення взяти під контроль виділені значні ресурси державного бюджету на фінансування і виконання державного оборонного замовлення та провести перевірки у військових формуваннях і центральних органах виконавчої влади з зазначених питань.

    Прес-служба

    Рахункової палати

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.