• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Антимонопольний комітет звертає увагу підприємців на зміни до конкуренційного законодавства

    Опубликовано: 2005-07-26 10:08:00

    24 червня цього року набрав чинності Закон України № 2596-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення правового захисту економічної конкуренції». Зокрема, цим Законом внесено зміни та доповнення до Закону України «Про захист економічної конкуренції».  

    У цьому зв’язку, Антимонопольний комітет звертає особливу увагу суб’єктів господарювання на доповнення частини першої статті 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Статтю, яка визначає випадки у яких необхідно отримувати дозвіл Комітету на концентрацію, доповнено новим (другим) пунктом. 

    Зазначений пункт передбачає, що отримання дозволу на концентрацію є необхідним також у випадках, коли частка на певному ринку товару будь-якого учасника концентрації або сукупна частка учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, перевищує 35 відсотків, а концентрація відбувається на цьому чи суміжному з ним ринку товару. 

    При цьому, не має значення чи досягає сукупна вартість активів або обсяг реалізації товарів учасників концентрації показників, визначених пунктом першим частини першої статті 24 цього Закону. 

    Таким чином, нова редакція Закону передбачає два самостійні критерії, за якими слід визначати чи потрібно отримання дозволу Комітету на концентрацію. Це сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації (пункт перший частини першої статті 24 вказаного Закону) та частка ринку (пункт другий частини першої статті 24 вказаного Закону). 

    Антимонопольний комітет роз’яснює, що зазначене слід враховувати при плануванні та здійсненні господарської діяльності, оскільки відповідно до пункту 12 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» здійснення концентрації без дозволу органів АМКУ, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу. 

    Офіційний текст Закону опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 24 червня 2005 року № 116.

    Урядовий портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.