• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Якісна медична допомога як для жителів міст, так і для мешканців села

    Опубликовано: 2005-07-21 12:24:00

    “З огляду на напружений режим роботи, ми можемо казати, що новий склад  Міністерства охорони здоров’я працює не півроку, а рік», - зазначив Міністр Микола Поліщук на брифінгу, присвяченому економічним підсумкам діяльності МОЗ за 6 місяців 2005 року.

    Міністр підкреслив, що за цей час Міністерство охорони здоров’я досягло відчутніх змін. Зокрема Міністр зупинився на ефективності проведення процедур закупівель лікарських засобів та обладнання. Так на програму «Цукровий діабет» у 2004 році з державного бюджету було виділено 163 млн. грн., які витрачено на придбання інсулінів для хворих. У 2005 році, завдяки проведеному в регіонах моніторингу щодо необхідності інсулінів та зменшення їх вартості майже на 11%, у рамках даної програми для забезпечення цукрознижуючими препаратами хворих було закуплено інсулінів на 132 млн. грн. Це дало змогу решту коштів витратити на придбання обладнання для контролю за рівнем цукру у крові, що є необхідною складовою лікувального процесу. Микола Поліщук запевнив, що кожна область буде мати 3 – 4 лабораторії, обладнаних сучасною вимірюваною апаратурою, завдяки чому буде змога рівень цукру в крові спостерігати в динаміці. На сьогодні працює всього 5 таких лабораторій. Але, як підкреслив Міністр, однією з проблем, яка потребує негайного вирішення, є створення державного реєстру хворих на цукровий діабет, який дасть змогу визначити потреби в цукрознижуючих препаратах та обладнанні для хворих на цукровий діабет.

     У 2005 році Міністерству охорони здоров’я вдалося суттєво поліпшити ситуацію із забезпеченням препаратами хворих на гемофілію. Якщо у минулому році було закуплено препаратів на 1 800 тисяч, то у 2005 році ця цифра збільшилась до 10 млн. 800 тис. грн. Окрім того, отримана гуманітарна допомога на 840 тис. євро. Також у 2005 р. на 25 млн. грн. закуплено препаратів для дітей, хворих на гіпофізарний нанізм.

    У рамках програми «Онкологія» планується провести закупівлю препаратів 1 – 2 ряду, що дасть змогу забезпечити ними більше хворих. Крім того, як було наголошено на парламентських слуханнях з проблем онкології, необхідно збільшити обсяг радіологічної допомоги онкохворим. З цією метою планується створення 7 радіологічних центрів.

    Економія державних коштів планується не лише за рахунок ретельного моніторингу ситуації, вивчення потреб та зменшення закупівельної вартості препаратів, але й за рахунок збільшення відсотку закупівлі вітчизняної техніки, що дозволить збільшити обсяг закупівель та забезпечити необхідною медичною технікою сільську місцевість. Так, якщо у 2004 році у відсотковому відношенні було закуплено 40% вітчизняного і 60% імпортного обладнання, то у 2005 році планується закупити 60% вітчизняної медичної техніки. Так замість запланованих  50 машин швидкої допомоги імпортного виробництва передбачається закупити 350 вітчизняних машин для сільської місцевості. У 2005 році планується закупити 400 апаратів штучної вентиляції легенів (в т. ч. апаратів штучного дихання для немовлят) вітчизняного виробництва замість запланованих 50 імпортних.  Ведуться переговори щодо зменшення ціни на апарати для гемодіалізу – це дасть змогу закупити за державні кошти на 20-30 апаратів більше, ніж планувалось,  і дозволить забезпечити необхідним обладнанням центри гемодіалізу в районних містах.

                                                                                              Прес-служба МОЗ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.