• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Регіональне представництво Благодійної організації «ФУНДАЦІЯ СПАДЩИНИ ТЕРЕЩЕНКІВ» на Житомирщині інформує

    Опубликовано: 2009-03-27 17:06:59

    Регіональне представництво Благодійної організації «ФУНДАЦІЯ СПАДЩИНИ ТЕРЕЩЕНКІВ» на Житомирщині інформує:

    26 березня 2009 року в приміщенні Житомирської обласної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича у відділі літератури та мистецтв відбудеться  зустріч з нащадком славетної родини Терещенків – Мішелем (Михайлом  Петровичем) Терещенко.

    Серед меценатів української культури другої половини ХІХ-початку ХХ ст.  провідне місце займала родина Терещенків.

    До кола інтересів родини Терещенків входили не тільки цукрове  виробництво і торгівля, державна служба і громадська діяльність, але й  освіта і охорона здоров’я, пам’ятки старовини і образотворче мистецтво,  музика, поезія, авіація… А над усім цим як надбудова – благодійність і  меценатство.

    Терещенки – козацько-міщанський рід на Глухівщині, який у 1870 році  дістав дворянство. Під фамільним гербом Терещенків у грамоті на  дворянство домінують слова: „з прагненням до суспільних благ”.

    Діяльність Терещенків була пов’язана із Житомирщиною, де вони володіли  землею, маєтками, цукровими заводами (Андрушівський, Іванківський,  Коровинецький та Червонський), до складу яких входили лікарні, що  надавали безкоштовну медичну допомогу і у яких працювали лікарі і  фельдшери. Де б ни починали підприємницьку діяльність Терещенки, там  завжди будувалися церкви, лікарні, пологові будинки, школи, училища,  бібліотеки, притулки та будинки для тих, хто не мав даху над головою.

    Особливу сторінку в історії Червоненського цукрового заводу має  літакобудування. Ф. Ф. Терещенко був пристрасним шанувальником  повітроплавання і сам конструював літальні апарати. Тому в 1910 році  неподалік свого маєтку він спорудив майстерні, в яких розпочав  будівництво монопланів.

    Родина Терещенків покращувала життя суспільства, служила йому як точки  зору розвитку економіки країни, просування технічного прогресу, так і з  точки зору широкої благодійної діяльності.

    Свою діяльність в Україні «ФУНДАЦІЯ СПАДЩИНИ ТЕРЕЩЕНКІВ» розпочала 29  жовтня 2008 року, яка поширюється на території м. Києва, Київську,  Сумську та Житомирську області.

    Регіональне представництво на Житомирщині було відкрите 15 грудня 2008  року, його очолює Погрібний Леонід Васильович. А з січня 2009 року на  базі Житомирської обласної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича розпочала  свою роботу громадська рада благодійної організації «ФУНДАЦІЯ СПАДЩИНИ  ТЕРЕЩЕНКІВ». Метою роботи громадської ради є:

    Ø      вивчення архівних матеріалів, пов’язаних з життям і діяльністю  представників родини Терещенко;
    Ø      підготовка до видання тематичного атласу «Географія діяльності  Терещенків на Волині»;
    Ø      підготовка інформаційно-довідкових листівок, інформаційних  стендів, встановлення пам’ятних табличок на об’єктах, пов”язаних з  родиною Терещенків;
    Ø      організація та проведення конкурсів студентських робіт про  діяльність Терещенків на Волині.

    Л. В. Погрібний, Регіональний представник благодійної організації «Фундація спадщини Терещинків»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.