• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні вирішувались питання енергетичної безпеки Європи

    Опубликовано: 2005-05-30 18:57:16
    У приміщенні НТУУ „КПІ” відбулася VIII міжнародна конференція «Енергетична безпека Європи XXI століття. Євразійські енергетичні коридори».

    Вперше на пленарному засіданні конференції виступив Міністр енергетики США пан Самюель Бодмен. У своєму виступі він висвітлив бачення перспектив світової енергетики Сполученими Штатами Америки. Зокрема він зазначив, що кожного дня у світі споживається 82 млн. барелів нафти. А в 2025 році ця цифра дещо зросте - до 120 млн. барелів щодня. Також, за словами міністра, США, в рамках програми диверсифікації енергоресурсів, має намір найближчим часом частково перейти на власний видобуток. Президент Буш для цих цілей дозволив пошук нафти навіть в заповідних зонах Аляски. Пан Бодмен, навів приклад того, як у 70-их роках США хотіли зменшити інфляцію і встановили адміністративними методами ціни на нафтопродукти, але наслідки були такими ж, як нещодавно в Україні – бензин зник. В кінці виступу міністр передав бажання Президента Буша ствердити енергетичну безпеку України. „Власне для цього я сюди й приїхав”, - зазначив міністр.

    Доволі з цікавою була доповідь Надзвичайного та Повноважного Посола Великої Британії в Україні пана Роберта Брінклі. Він відзначив, що майже всі країни „великої сімки”, за виключенням Канади та Великої Британії є чистими імпортерами енергоресурсів. Проте, він спрогнозував, що до 2020 року Великобританія також збільшить імпорт енергоресурсів до 80%.

    З української сторони в роботі конференції взяв участь радник Президента України пана І. В. Діяка, який акцентував увагу на особливостях енергоспоживання в Україні. Так, Україна за обсягами споживання газу посідає 6 місце у світі і 4 місце за обсягами закупівлі. Щороку країною на закупівлю газу витрачається близько $4,5 млрд. Хоча в 1945 році в Україні власний видобуток перевищував внутрішні потреби і країна навіть експортувала газ до сусідньої Польщі. Ціна газу в Україні надзвичайно низька – $34 за тисячу м3. Це навіть нижче, ніж в Росії ($37 за тисячу м3). В той же час економіка України є надзвичайно енергозатратною. Скажімо, на металургійних підприємствах – основних споживачах газу у промисловості – 20% використовуваного газу не згорає, а вивільняється в повітря. Населення України споживає стільки ж газу, як і населення Німеччини.

    Міністр палива та енергетики І. В. Плачков запропонував аудиторії своє бачення концепції розвитку енергетичного комплексу України до 2030 року. За його словами, до 2030 року в Україні споживання енергоресурсів суттєво зросте: газу на 28 млрд. м3 ( в 2030 році річне споживання газу прогнозується на рівні 86 млрд. м3); електроенергії на 130 млрд. кВт/год (310 млрд. кВт/год); нафти на 20 млн. т. (29 млн. т.); вугілля на 60 млн. т. (123 млн. т.). Звичайно, що концепція розвитку передбачає також збільшення видобутку та виробництва енергоресурсів. Зокрема, Плачков відмітив, що у тому ж таки 2030 році планується довести видобуток власного газу до 28,5 млрд. м3 (при нинішніх 18 млрд. м3), нафти – до 5,4 млн. т. (3,7 млн. т.), вугілля – до 112 млн. т. (81 млн. т.), електроенергії – до 335 млрд. кВт/год (171 кВт/год). Головним результатом від реалізації даної програми, за переконанням міністра, слід очікувати зменшення енергоємності ВВП у 2 рази.

    Насамкінець хотілось би відзначити виступ заступника голови правління НАК „Нафтогаз України”, який активно вихваляв газотранспортну систему України. Але це об'єктивно, оскільки Україна дійсно володіє найбільшою газотранспортною системою в Європі. Зокрема, територією України до Європи щорічно можна поставляти до 145 млрд. м3. Зараз через територію України транспортується 97% всіх поставок російського газу до Європи. Щорічний обсяг транзиту сягає близько 137 млрд. м3. Відмітимо, що представник „Нафтогазу” підтримує створення газотранспортного консорціуму, адже це допоможе значно знизити політичний вплив на газотранспортні поставки. Заради справедливості слід відзначити, що за часів незалежності України Європа ще не мала проблем з поставками газу, який надходить територією України з Росії.

    ElcomartNews e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.