• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДПА Чернігівської області: Торговельних підприємств багато, проте чесно сплачують податки не всі

    Опубликовано: 2005-12-15 14:04:00
    У галузі торгівлі на Чернігівщині нині працює 3,7 тисячі приватних підприємств. А це означає, що кожне четверте підприємство з числа тих, що загалом працюють в економіці області, займається торгівлею.
    За 11 місяців їх обсяги продажу зросли на 32 відсотки. І це при тому, що кількість торговельних підприємств лишилася практично на рівні минулорічної. Адекватно – на 33 відсотки – зросли і обсяги платежів, які надходять від них до бюджетів. Проте проблеми зі сплатою податків підприємствами цієї галузі, на жаль, поки що остаточно не розв’язані. Про них ішла мова на нараді, проведеній з керівниками районів у селекторному режимі керівником апарату облдержадміністрації Володимиром Приходьком.
    Перший заступник голови Державної податкової адміністрації в області Микола Манжула, розповідаючи про підсумки роботи з наповнення бюджетів, зауважив, що на фоні загалом благополучної ситуації постає ряд проблем, пов’язаних зі сплатою податку на прибуток та податку на додану вартість підприємствами торгівлі.
     По-перше, підприємства галузі продовжують заявляти значні суми до відшкодування ПДВ – 31 млн. грн. протягом поточного року. По-друге, чимало підприємств галузі мають неприпустимо низьке податкове навантаження – лише 1,31 відсотка при середньообласному – 5,65 відсотка.
    Найгірше працюють на наповнення бюджету торговельники Коропського, Прилуцького та Ніжинського районів, де податкове навантаження ще нижче середньообласного показника торговельної галузі.
    На жаль, непоодинокі випадки, коли підприємства торгівлі при оборотах у десятки мільйонів гривень декларують однакові податкові зобов\'язання та податковий кредит або однакові валові доходи та валові витрати. А це є не що інше, як звичайнісінька мінімізація доходів, а відповідно і податків. Таким чином казна недоотримує значних сум коштів.
    Тому керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько цілком резонно зауважив, що чимало підприємств торгівлі потребує від органів влади на місцях особливої уваги. А такий показник, як середньорайонне податкове навантаження, обов’язково братиметься до уваги при оцінці роботи керівників райдержадміністрацій.
    Прес-служба ДПА

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.