• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Лист ДМС України про митний контроль і митне оформлення м’яса і м’ясопродуктів

    Опубликовано: 2005-12-15 18:15:00
    ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
     
    Л И С Т
     
    08.12.2005 № 11/1-9/15744-ЕП
     
                                          Начальникам регіональних
                                          митниць, митниць
                                          (крім Енергетичної
                                          регіональної митниці)
     
     
    Про митний контроль і митне оформлення м’яса
    й м’ясопродуктів, що ввозяться в Україну з метою
    імпорту та переробки на митній території України
     
    У подальшому при переміщенні (увезенні) м’яса й м’ясопродуктів автомобільним транспортом забезпечити здійснення в пунктах пропуску через державний кордон України митне оформлення м’яса й м’ясопродуктів після застосування таких форм контролю:
    відповідно до статті 27 Митного кодексу України – з обов’язковим проведенням ветеринарного та санітарно-епідеміологічного контролю, передбачених законодавством в пунктах пропуску через державний кордон України (із засвідченням фактів завершення такого контролю);
    відповідно до статей 41 і 55 Митного кодексу України – з обов’язковим проведенням митного огляду товарів з метою ідентифікації їх кількісних та якісних характеристик, заявлених у документах контролю доставки, фактичним характеристикам (зі складанням Акта про проведення митного огляду);
    обов’язковим проведенням звірень із суміжною стороною даних про переміщувані товари та транспортні засоби шляхом обміну супровідними листами на кожний транспортний засіб; обміну копіями завірених митних і товаросупровідних документів; при цьому в пунктах пропуску, де такий обмін не здійснюється щоденно ініціювати направлення запитів до митних органів суміжних держав за кожним транспортним засобом, що переміщує зазначені товари (у цьому разі митний контроль не зупиняється, а транспортні засоби до отримання відповіді не затримуються);
    відповідно до пункту 7 статті 41 Митного кодексу України з обов’язковим зважуванням транспортних засобів, за наявності робочих ваг.
     
    При розміщенні м’яса й м’ясопродуктів у митний режим імпорту або переробки на митній території України необхідно забезпечити реалізацію таких заходів:
    здійснення відбору проб для досліджень і надання їх до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи відповідно до встановленої процедури;
    проведення перевірки наявних сертифікатів про походження товару;
    залучення підрозділів тарифів та митної вартості до здійснення митного контролю й митного оформлення зазначених товарів (у разі потреби);
    здійснювати митне оформлення давальницької сировини в митний режим переробки на митній території України в разі надання в рахунок сплати податків простих авальованих векселів, якщо наявне підтвердження комерційного банку про здійснення авалювання цих векселів і вжиття інших заходів, передбачених податковим законодавством.
    При розміщенні м’яса й м’ясопродуктів у митний режим переробки на митній території України за договорами (контрактами) про переробку давальницької сировини направляти до Мінекономіки та уповноважених ним органів у порядку, визначеному статтею 7 Закону України від 15.09.95 № 327/95-ВР „Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” й наказом Мінекономіки України від 26.11.03 № 340, запити з метою визначення цих операцій як таких, що належать до операцій з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах.
    При вивезенні за межі митної території України продуктів переробки м’яса й м’ясопродуктів, розміщених у режим переробки на митній території України, митний контроль і митне оформлення цих товарів здійснювати в такому порядку:
    1. Митний орган, що здійснює митне оформлення готової продукції (митниця відправлення), забезпечує проведення комісійного контролю з метою ідентифікації товару, навантаження товару, накладення митних забезпечень на транспортні засоби з м’ясом і м’ясопродуктами. До складу комісії, яка формується на підставі наказу митниці відправлення, обов’язково включаються посадові особи цієї митниці на рівні заступників керівників структурних підрозділів митниці, заступника начальника відповідного митного поста або підрозділу цього поста та посадової особи підрозділу по боротьбі з контрабандою та митної варти.
    2. Митниця відправлення забезпечує відбір проб давальницької сировини та готової продукції, виробленої з неї, для досліджень з метою визначення коду товару згідно з УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) і надання їх до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи відповідно до встановленої процедури.
    3. Митниця відправлення в строк, що не перевищує 2-х годин після оформлення вантажної митної декларації (ВМД) на окремі види готової продукції, яка вивозиться за межі митної території України, інформує за формою, установленою листом Держмитслужби України від 14.10.05 № 11/1-9/12860-ЕП, каналами оперативного зв’язку (електронною поштою, факсом) митний орган, через пункт пропуску, в зоні діяльності якого передбачається вивезення зазначеної продукції (митниця призначення), про її направлення до цього митного органу.
    4. Митниця призначення забезпечує проведення комісійної перевірки результатів митного оформлення з обов’язковим оглядом продукції. До складу комісії, яка формується на підставі наказу митниці призначення, обов’язково включаються посадові особи цієї митниці на рівні заступників керівників структурних підрозділів митниці, заступника начальника відповідного митного поста або підрозділу цього поста й посадової особи підрозділу по боротьбі з контрабандою та митної варти.
    5. Результати роботи комісій, створених згідно з пп. 1, 4, відображаються шляхом учинення на зворотному боці аркуша ВМД, що залишається в справах митного органу, запису „Правильність здійснення митного оформлення підтверджено”, який завіряється підписами членів комісії із зазначенням їх прізвищ, імен та по батькові.
    6. Якщо митниця відправлення є одночасно й митницею призначення, то комісійний контроль і комісійна перевірка проводяться під час митного оформлення та під час пропуску товарів через митний кордон України.
     
    У разі проведення митного контролю і митного оформлення м’яса й м’ясопродуктів, що належать підприємствам-учасникам Протоколу про співпрацю між Державною митною службою України та учасниками ринку імпорту м’яса, м’ясопродуктів та свійських тварин в Україну від 05.11.05 (перелік таких підприємств доведено до митних органів листом Держмитслужби від 11.11.05 № 11/2-9/14255-ЕП), які відповідають критеріям, визначеним наказом Держмитслужби України від 27.10.05 № 1045, не застосовуються вимоги нормативно-правових актів Держмитслужби України, затверджених цим наказом, і вимоги цього листа, крім заходів щодо виконання статті 27 Митного кодексу України та проведення обов’язкового митного огляду товарів. Митний огляд товарів, належних підприємствам-резидентам, які відповідають вищевказаним Критеріям оцінки, проводиться вибірково та з періодичністю залежно від наявності обґрунтованих підстав для проведення такого огляду.
     
    Начальникам регіональних митниць, митниць:
    1. Включити до функціональних обов’язків одного із заступників начальника регіональної митниці, митниці обов’язки зі здійснення загальної координації проведення заходів, пов’язаних з митним контролем та митним оформленням м’яса й м’ясопродуктів.
    2. У разі виявлення порушень митного законодавства під час переміщення через митний кордон України або здійснення митного оформлення м’яса й м’ясопродуктів уживати невідкладних заходів, передбачених законодавством, у тому числі статтею 37 Закону України від 16.04.91 № 959-XII „Про зовнішньоекономічну діяльність” (зі змінами й доповненнями).
    3. З метою недопущення ускладнень у пунктах пропуску через державний кордон України забезпечити невідкладне інформування підприємств сфери регулювання Міністерства транспорту України, відповідних підрозділів прикордонного, ветеринарного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного контролю, суб’єктів ЗЕД і підприємств, що здійснюють декларування товарів на підставі договору, про тимчасово встановлений порядок митного контролю та митного оформлення м’яса й м’ясопродуктів.
    Вважати такими, що втратили чинність листи Держмитслужби від 14.10.05 № 11/1-9/12860-ЕП, від 19.10.05 № 11/1-9/13064-ЕП, від 20.10.05 № 11/1-9/13184-ЕП, від 20.10.05 № 11/1-9/13185-ЕП, від 24.10.05 № 11/2-9/13244-ЕП.
     
    Голова Служби                                          О.Б.Єгоров
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.