• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У 757 тисяч гривень оцінена нумізматична колекція, затримана столичними митниками при спробі її вивезення за межі України

    Опубликовано: 2006-03-02 16:35:00

    Наприкінці минулого року (про що вже повідомлялося) столичні митники затримали нумізматичну колекцію, яку невідомі порушники намагалися вивезти за кордон. Тоді під час митного огляду вантажу, що був пред’явлений до митного оформлення як особисті речі іноземного громадянина та прямував до Швеції, працівниками Київської регіональної митниці було виявлено не задекларовані речі. Це були металеві монети, паперові грошові знаки, значки, годинники, медаль у вигляді хреста, кулон на ланцюжку, поштові марки тощо. Усе це багатство було приховане у заявлених речах, але відомості про них – відсутні у товаросупровідних документах. Ця подія нещодавно набула свого продовження.

    Мистецтвознавча експертиза, проведена експертами Головного управління культури та мистецтв Київської міської державної адміністрації, після ретельного огляду монет зробила беззаперечний висновок: митниками затримана дуже цінна нумізматична колекція. Цінна і у грошовому, і у історичному вимірах. Основу колекції складають монети держав Європи, Азії, Африки, Америки, Австралії та острівних держав, що карбувалися з XVII по XXI століття. До того ж до колекції входять поодинокі екземпляри періоду античності, монетоподібні вироби, бони, казначейські білети, банкноти тощо. Як вже казалося, ця колекція не тільки нумізматична. Вона також фалеристична (включає медалі, пам’ятні знаки тощо) та філателістична (марки).

    За оцінкою експертів, це зібрання беззаперечно має історичну та культурну цінність та може бути оцінена у 150.000 доларів США або 757.500 гривень. Відповідно до законів України “Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей”, а також “Про музеї та музейну справу” колекція відноситься до культурних цінностей та повинна бути внесена до Державного реєстру культурних цінностей.

    За фактом вчинення замаху на контрабанду з України історичних та культурних цінностей Київською регіональною митницею порушено кримінальну справу за статею 201 Кримінального кодексу України та проводиться дізнання.

    Прес-служба Київської регіональної митниці

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.