• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про загальні засади подальшого співробітництва в галузі транспортування ядерного палиа через територію України"

    Опубликовано: 2006-03-02 16:44:00

    Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону "Про загальні засади подальшого співробітництва в галузі транспортування ядерного палива (в тому числі відпрацьованого) через територію України" поданий народним депутатом Г.Руденком

    Пропонується, зокрема, адаптувати українське законодавства в галузі транзиту ядерного та радіоактивного матеріалу у відповідність до норм міжнародного права.

    Передбачається також узгодити галузеві нормативні акти з вимогами чинного законодавства. Виписано положення щодо запобігання ризикам української сторони під час транзиту ядерного та радіоактивного матеріалу у разі можливого виникнення аварійних ситуацій. Пропонується забезпечити парламентський контроль за виконанням ратифікованих міжнародних договорів щодо транзиту ядерного та радіоактивного матеріалу тощо.

    Крім того, на засіданні Комітету зазначалося, що відсутність ратифікованих Верховною Радою України міждержавних договорів щодо транзиту ядерного та радіоактивного матеріалу значно підвищує ризики української сторони у разі виникнення можливих аварійних ситуацій. У разі потенційної транспортної пригоди при перевезенні ядерного палива територією України, вважають народні депутати, можуть виникнути несприятливі наслідки для населення і навколишнього середовища. Тому до правил безпеки переміщення ядерних та радіоактивних матеріалів, законодавчого забезпечення такої діяльності необхідно пред\'являти найвищі вимоги.

    Вони мають гарантувати правові умови переходу від міжурядових угод до міждержавних договорів при здійсненні транспортування ядерного і радіоактивного матеріалу, вдосконалення державного контролю за їх транзитом, забезпечуючи при цьому ядерну й радіаційну безпеку".

    Законопроект спрямований на виконання міжнародних зобов\'язань, посилення державного контролю за транспортуванням ядерного палива (в тому числі відпрацьованого) територією України, забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при здійсненні такої діяльності.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.