• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про статус суддів"

    Опубликовано: 2006-03-06 11:39:00

    Комітет з питань правової політики опрацьовує проект закону про внесення змін до статті 13 Закону "Про статус суддів" (щодо порушення кримінальної справи щодо судді), поданий народним депутатом М.Оніщуком

    Автор законопроекту зазначив, що діяльність суддів пов´язана з перевіркою правильності рішень, прийнятих органами виконавчої влади, правоохоронними органами, до компетенції яких належить вирішення питань про кримінальну або адміністративну відповідальність громадян. Притягнення суддів до такої відповідальності у загальному порядку без урахування їхнього статусу й важливості виконуваних ними державних функцій може завдати великої шкоди інтересам суспільства.

    Відповідно до Основного Закону України, недоторканність судді в разі порушення щодо нього кримінальної справи, полягає у тому, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

    Незалежність суддів забезпечується, насамперед, підкреслив М.Оніщук, особливим порядком їх обрання або призначення на посаду та звільнення з посади; забороною будь-якого впливу на суддів; захистом їх професійних інтересів; особливим порядком притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності; забезпеченням державою особистої безпеки суддів та їхніх сімей.

    Законопроектом пропонується забезпечити додаткові гарантії незалежності та недоторканності суддів, відповідно до яких, кримінальна справа щодо судді вищого спеціалізованого суду України, апеляційного і місцевого суду, присяжного і народного засідателя на час здійснення ними правосуддя може бути порушена Генеральним прокурором України, його заступниками, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міст Києва, Севастополя та прирівняним до них прокурором. Кримінальна ж справа щодо судді Конституційного Суду України та судді Верховного Суду України може бути порушена тільки Генеральним прокурором України або його заступниками і розглядається у першій інстанції апеляційним судом. Це зумовлено тим, що діяльність суддів, присяжних і народних засідателів пов´язана з перевіркою правильності рішень, прийнятих органами виконавчої влади, правоохоронними органами, до компетенції яких належить вирішення питань про кримінальну або адміністративну відповідальність громадян.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.