• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про соціальні послуги"

    Опубликовано: 2006-03-16 10:06:00

    Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому як закон проект закону про внесення змін до Закону України "Про соціальні послуги" (щодо учасників ринку послуг)

    Чинний Закон певною мірою визначає види соціальних послуг, які можуть надаватись; встановлює категорії осіб, що мають право на отримання соціальних послуг, а також умови і порядок надання таких послуг. Однак, його не можна назвати законом прямої дії, оскільки для його реалізації має бути видано цілий ряд підзаконних актів Кабінетом Міністрів України, - зазначали члени Комітету під час обговорення.

    Тому без внесення до нього змін, він навряд чи буде активно застосовуватись, оскільки вносить певні суперечності в систему українського законодавства, що регулює порядок ліцензування окремих видів діяльності та законодавства про неприбуткову діяльність зокрема "Про об\'єднання громадян", "Про благодійність та благодійні організації", "Про творчі спілки", "Про основи соціальної захищеності інвалідів" тощо.

    Проблемним, на думку народних депутатів, виглядає спроба держави примусити неприбуткову організацію, яка збирає кошти на свою діяльність від третіх осіб чи своїх членів, надавати послуги будь-якій "заінтересованій" особі, без врахування можливостей такої організації під страхом судового позову.

    Також незрозумілою вимогою закону є запровадження різноманітних атестацій для працівників чи волонтерів громадських організацій, які наприклад роздають суп у безкоштовній їдальні чи відносять у пральну брудну білизну одиноких чи інвалідів.

    По суті, зазначали члени Комітету, ці вимоги закону є дійсно потрібними, якщо розглядати стаціонарні заклади надання соціальних послуг, причому досить обмеженого переліку, але зовсім незрозумілими для діяльності неприбуткових організацій.

    Впровадження цього закону, особливо в частині накладення додаткових обмежень щодо діяльності громадських організацій, призведе не до збільшення кількості та поліпшення якості надання соціальних послуг недержавним сектором, а до їх згортання. Тому необхідно внести до Закону "Про соціальні послуги" мінімально можливі, але найбільш принципові зміни, які не дозволять зруйнувати можливості тисяч громадян отримувати посильну соціальну допомогу з боку чисельних громадських та благодійних організацій.

    Найбільш важливими проблемами, які мають бути вирішені цим проектом є:

    обмеження предмету регулювання Закону "Про соціальні послуги", виключно послугами, що надаються за кошти місцевого чи державного бюджету;

    встановлення правил ліцензування щодо надання соціальних послуг відповідно до системи українського законодавства, що регулює порядок ліцензування та виключно для стаціонарних установ, що надають соціальні послуги.

    Комітет зазначив: зміни, що пропонуються до Закону "Про соціальні послуги" дозволять зберегти потенціал недержавних організацій (громадських, благодійних, творчих спілок) щодо надання ними соціальної підтримки українським громадянам, який уже накопичено за десятиліття їх діяльності та дозволить використати позитивні досягнення чинного закону для створення системи надання соціальних послуг за кошти державного та місцевих бюджетів у режимі конкурсного відбору надавачів послуг та контролю якості надання таких послуг.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.