• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сума збитків спиртової і лікеро-горілчаної промисловості, сягає 100 млн. грн.

    Опубликовано: 2006-03-22 15:11:00

    Спиртова галузь завжди була однією з найкриміналізованіших та приносила чималі доходи, - зазначив на прес-конференції 22 березня 2006 року начальник Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Леонід Скалозуб. За його словами, для відмивання грошей на ринку спирту та алкоголю напрацьовано десятки тіньових схем. Саме тому серед пріоритетних напрямків діяльності підрозділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю є робота споживчого ринку, виробництва та обігу спирту і горілчаної продукції.

    Минулого року внаслідок вжитих заходів, - продовжив Л.Скалозуб, - виявлено більше 5 тисяч фактів незаконного виготовлення, зберігання, транспортування та реалізації спирту й алкогольної продукції. Припинено діяльність понад 79 підпільних цехів з виготовлення фальсифікованого алкоголю. Вилучено майже 2 млн. пляшок сумнівного спирту на суму понад 15 млн. грн. та 518 тис. підроблених акцизних марок. Порушено близько 1 500 кримінальних справ, у т.ч. 57 – зі збитками понад 1 млн. грн. Серед викритих злочинів: 884 – за фактами незаконного обігу підакцизних товарів, 113 – за фактами незаконного обігу марок акцизного збору, решта – за фактами зловживання службовим становищем, розкрадання, шахрайства, випуску та реалізації недоброякісної алкогольної продукції.

    Підрозділами ДСБЕЗ припинено діяльність організованих злочинних угруповань, що діяли на Хмельниччині (Ганнопільський і Маниківецький спиртзаводи), Житомирщині (Андрушівський та Коростишівськомий), Сумщині (Наумівський і Дубов’язівський), Львівщині (Гніздичівський), Черкащині (Кам’янський) та Тернопільщині (Зарубинський).

    На теперішній час до кримінальної відповідальності притягнуто 47 посадовців спиртозаводів та 4 обласні державні об’єднання спиртової і лікеро-горілчаної промисловості (Івано-Франківське ОДО, «Поділля спирт»,«Суми спирт»та «Чернівціспирт»). Загальна сума збитків, заподіяних ними державі становить понад 100 млн. грн.

    Серед найпоширеніших зловживань на спиртовому ринку є:

    1) оформлення фіктивних експортних операцій для уникнення сплати акцизного збору та реалізація спирту, отриманого за такою тіньовою схемою, для виготовлення нелегальної горілки.

    Зокрема, на Харківщині порушено кримінальну справу стосовно службових осіб ДП «Наумівський спиртовий завод». Посадовці, аби уникнути сплати акцизного збору та створення обсягів необлікованого спирту, уклали фіктивні угоди з російською фірмою «Калісто» на перероблення закуплених у спиртозаводу 100 тис. декалітрів спирту етилового, ректифікованого, як давальницьку сировину на парфумерні вироби (одеколон) та їх експорт. Фактично Харківським ТОВ «Аромат» було виготовлено лише одну партію парфумів, яка використовувалась для фіктивного митного оформлення експорту, а решту спирту було використано на території України для нелегального виробництва алкогольних напоїв. У результаті злочинних дій державі завдано збитків на суму понад 9,3 млн. грн.

    2) розкрадання спирту шляхом виготовлення та нелегального вивезення необлікованих лишків, або під виглядом реалізації денатурованих спиртовмісних рідин.

    Так, на Львівщині порушено кримінальну справу стосовно директора, головного бухгалтера та головного технолога ДП «Гніздичівський спиртовий завод», які незаконно реалізували 89,5 тис. декалітрів етилового харчового спирту шляхом оформлення фіктивних господарських операцій з денатурації спирту та виготовлення з нього розчинника для лакофарбових робіт. Унаслідок цього державі завдано збитків на суму 5 млн. грн.

    3) незаконне відчуження і розкрадання майна та грошових засобів спиртозаводів.

    На Хмельниччині до суду направлено кримінальну справу, порушену стосовно директора ДП «Маниковецький спиртозавод», головного бухгалтера, головного інженера, завідуючої лабораторією, комірника складу готової продукції та представника ТОВ «Укрбалкан», якими за сприянням начальника регіонального управління ДААК ДПА України в Хмельницькій області та його заступника було відвантажено ТОВ «Укрбалкан» 33 тис. дкл. етилового ректифікованого спирту вищої очистки під виглядом розчинника для лакофарбових робіт. Своїми діями злочинне угрупованням завдало державі збитків на суму 1,5 млн. грн.

    Лише за два місяці 2006 року виявлено 390 фактів незаконного виготовлення, зберігання, транспортування та реалізації спирту і алкогольної продукції. Порушено 221 кримінальну справу.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.