• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Газова суперечка між Києвом і Москвою

    Опубликовано: 2005-12-09 09:14:00
    За повідомленням російської сторони, Київ і Москва домовилися про обсяги газової співпраці у 2006 році, але не вирішеним залишається питання оплати за російське пальне.
     
    Між тим представник "Газпрому" каже, що з першого січня ціна на газ буде збільшена більше, ніж втричі. Аналітики в Україні твердять, що російська сторона використовує ситуацію з підвищенням ціни для тиску на Україну напередодні виборів і дає можливість деяким опозиційним українським політикам проводити піар кампанії, пов”язані з газовими проблемами.
     
    Російський президент Путін сказав у четвер, що стан української економіки дозволяє Києву купувати російський газ за ринковими цінами. Ці заяви пролунали після телефонної розмови пана Путіна з українським президентом Віктором Ющенком у середу, під час якої, за припущеннями аналітиків президенти не вирішили питання ціни і переклали їх розв'язанняна на профільні міністерства.
     
    В контексті заяви пана Путіна, представник "Газпрому" Сергей Купріянов попередив, що Росія готова з першого січня підвищити ціну на газ для України до 160 доларів за тисячу кубометроів , а якщо Київ, мовляв, не згодиться , то ціну можуть підняти до 180 доларів. У Києві експерти кажуть, що поки не має ніякого офіційного рішення, і тому різні спекуляції навколо ціни на газ є передчасними.
     
    Водночас голова парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв, який щойно повернувся з Москви , де вів переговори зі своїм російським колегою у Держдумі, вважає, що російська сторона розуміє необхідність йти на поступки, але поки не сформулювала свою позицію: "Нині ніяких остаточних рішень, принаймні на вчорашній день, не має. Не має ніяких офіційно підписаних протоколів. Все, що говорять, це або чиясь думка в процесі переговорів, або певні викиди інформації в пресу. Я побачив, що росіяни чудово розуміють, що потрібно йти на якісь поступки. Але які саме – вони не сформулювали. Є чітке розуміння, що 160 доларів – це нереально. Якщо поставити російські підприємства на 160 доларів, то вони зупиняться, так само, як і українські".
     
    Експерти кажуть, що підвищення ціни на газ до 160 доларів кине Україну в гіперінфляцію, збитковою стане хімічна металургійна і цукрова промисловості. Хоча голова "Нафтогаз України" Олексій Івченко, запевнив напередодні , що українська сторона захищатиме національні інтереси України і не поступиться тиску. А міністр палива і енергетики Іван Плачков, перебуваючи у Брюсселі, оптимістично повідомив, що до 25 грудня між Нафтогаз Україна і Газпромом будуть підписані газові угоди.
     
    Разом з тим перший заступник МЗС України Антон Бутейко в радіоефірі "Ехо Москви" запевняв, що існуючі норми попередніх домовленостей передбачають, що щорічний перегляд цін на послуги стосовно транспортування газу можуть здійснюватися за взаємною згодою, попередивши, що коли нині не буде знайдено згоди щодо ціни, то будуть діяти цьогорічні тарифи.
     
    Водночас останнім часом простежується прагнення деяких депутатів українського парламенту, особливо представників тих партій, які бачать себе в наступній Верховній Раді, якщо не перебрати, то принаймні серйозно вплинути на хід газових переговорів урядових делегацій. Спікер Володимир Литвин на зустрічах у Москві з російським керівництвом неодноразово порушував питання врегулювання газової кризи.
     
    Депутат і представник Партії регіонів Андрій Клюєв у Москві домовився з головою комітету Держдуми Росії з питань енергетики і транспорту Владіміром Язєвим підготувати спільне звернення до урядів Росії і України з газових взаємин: "Ми домовились, що на наступному пленарному тижні ми підготуємо загальну постанову Верховної Ради і Держдуми щодо питання поставок газу в Україну і транспортування газу через територію України. Ми підготуємо низку спільних законопроектів, які б стимулювали наші компанії і підприємства для взаємних інвестицій в сфері паливно-енергетичного комплексу".
     
    Директор Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко сказав Бі-Бі-Сі, що було б дивно, коли б представники опозиції на кшталт представників Партії регіонів не використовували нагоду заручитися підтримкою Москви і показати начебто свою значимість у вирішенні нагальних проблем. На думку пана Фесенка, Росія дає проросійсько налаштованим українським політикам таку можливість піару, не забуваючи про власні інтереси.
     
    На думку аналітика, ще однією метою російської сторони є шляхом підвищення цін на газ значною мірою підірвати авторитет помаранчевої революції, показавши начебто її неуспішність в економічному сенсі.
     
    "BBCUkrainiane.com"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.