• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко розкритикував портове господарство України

    Опубликовано: 2005-12-14 09:18:00
    Президент України Віктор Ющенко взяв участь у нараді з питань розвитку українських портів за участю адміністративно-господарського активу Одеської області. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.
     
    У своєму виступі на нараді Глава держави наголосив, що за оцінками зарубіжних експертів Україна має значний потенціал як транзитна держава, проте для реалізації успішної транзитної політики необхідно розбудувати відповідну інфраструктуру. Крім того, Президент переконаний, що Україна потребує формування єдиної концепції портового господарства. Водночас, кожен порт, наголошує Президент, повинен мати свій план роботи з конкретним завданням на визначений період часу.
     
    Говорячи про сьогоднішній стан портового господарства України, Віктор Ющенко констатував, що показники 2005 року не є оптимістичними. Про негативні тенденції в портовому господарстві свідчить те, що 11 із 19 портів у 2005 році або були збитковими, або погіршили свої фінансові результати.
     
    За словами Президента, протягом цього року 8 із 19 портів України скоротили обсяги переробок вантажу, 10 портів «втратили свої позиції» в обсягах переробки транзитних вантажів, національні інвестиції в портове господарство за 10 останніх місяців скоротилися з 406 до 325 мільйонів гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року у 6 портах. У цьому контексті Президент виступив із критикою керівників збиткових портів. «Якщо ви не здатні знайти інвестора, ви не потрібні порту», – сказав В. Ющенко, запропонувавши розглянути підсумки фінансової та господарської діяльності усіх портів за рік на Колегії міністерства транспорту та зв’язку і «зробити адекватні кадрові висновки».
     
    Віктор Ющенко підтримав пропозицію Міністерства транспорту та зв’язку щодо створення морської адміністрації України та доручив цьому міністерству і РНБОУ знайти «найкоротший шлях до створення цієї структури».
     
    Президент також позитивно оцінив генеральну схему розвитку ДП «Одеський морський торгівельний порт», яка, серед іншого, передбачає реалізацію п’яти значних інвестиційних проектів. Глава держави виступив із пропозицією напрацювати протягом найближчого часу документ з метою розробки спрощеного механізму залучення представників бізнесу до участі в цих проектах. «Якщо ми не відкриємо всі можливості для інвесторів, ми не будемо мати перспектив по жодному проекту», – переконаний В. Ющенко.
     
    Президент наголосив на необхідності прийняття рішення щодо спрощення порядку закріплення земельних ділянок і акваторій за конкретними морськими портами. На думку Президента, «це єдина форма наведення порядку в акваторіях». Глава держави доручив Міністерству транспорту та зв’язку протягом двох тижнів подати відповідні пропозиції.
     
    Торкаючись питання реструктуризації Одеського припортового заводу, Президент підкреслив, що цей завод має розглядатися як єдиний комплекс і що влада не буде підтримувати жодної ініціативи щодо поділу його на частини.  Під час наради В. Ющенко також порушив питання декриміналізації діяльності портів. На думку Президента, цей процес має розпочатися зі встановлення чітких та спрощених процедур оформлення вантажів та надання портових послуг. Перед початком наради Глава держави оглянув територію Одеського морського торговельного порту.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.