• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депутати проголосували за вільну торгівлю між Україною і Узбекистаном

    Опубликовано: 2005-12-14 14:49:00

    Верховна Рада України ратифікувала Протокол про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року”(реєстр. № 0306 від 27.09.2005). За відповідне рішення проголосувало 261 народних депутатів, передає власкор «Депутата».

    Законопроект передбачає ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року, підписаного  25 червня 2004р. у м. Ташкенті.

    Протокол спрямований на забезпечення лібералізації українсько-узбецької торгівлі.  Він передбачає виключення з тексту Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю (далі – Угода) положень, згідно з якими, винятки із сформульованого у пункті 1 її статті 1 правила про те, що Договірні Сторони не повинні застосовувати мито, податки і збори, що мають еквівалентну дію, а також кількісні обмеження на експорт та/або імпорт товарів, що походять з митної території однієї з них і призначені для митної території іншої, мають оформлятися за узгодженою номенклатурою товарів документами, які є невід’ємною частиною цього міжнародного договору. Протоколом також передбачається скасування дії  пункту 2 статті 1 Угоди, відповідно до якого Договірні Сторони повинні щорік розробляти і узгоджувати загальний Перелік вилучень з режиму вільної торгівлі, а також методи їх застосування, і підписаного 18 квітня 1997р. Протоколу про вилучення з режиму вільної торгівлі до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року.

    Ратифікація Верховною Радою Протоколу і подальше набрання ним чинності дадуть змогу забезпечити чітку відповідність Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994р. укладеній між державами СНД Угоді  про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994р. в редакції Протоколу про внесення змін та доповнень до неї від 2 квітня 1999р. У цьому плані доречно нагадати, що, відповідно до статті 3 Угоди про створення зони вільної торгівлі, Договірні Сторони не повинні застосовувати мито, податки і збори, які мають з ним еквівалентну дію, та кількісні  обмеження на ввіз та/або вивіз товарів, що походять з митної території однієї з них і призначені для митних територій інших.  

    У цій статті зазначається, що у торгівлі між Договірними Сторонами з моменту набуття для них чинності зазначеним Протоколом від 2 квітня 1999р. не повинні вводитися нові, на додаток до раніше зафіксованих у двосторонніх угодах, кількісні й тарифні обмеження імпорту та/або експорту і заходи, що мають еквівалентну дію. Стаття 3 Угоди про створення зони вільної торгівлі передбачає, що Договірні Сторони повинні після набуття чинності Протоколом від 2 квітня 1999р. узгодити (і фактично забезпечити)  поетапне скасування вилучень із режиму вільної торгівлі, що застосовуються у торговельних відносинах між ними на основі двосторонніх документів.

    Угода  про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994р. та  Протокол про внесення змін та доповнень до неї від 2 квітня 1999р. набрали чинності для України 15 грудня 1999р.(обидва ці документи були ратифіковані Законом України від 6 жовтня 1999р. №1125-ХІV), а для Республіки Узбекистан відповідно 30 грудня 1994р. та 24 листопада 1999р. (див. Офіційний вісник України №17 за 2000р., с.215-216).  

    Протокол про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року забезпечує надійний правовий механізм міжнародного рівня для активізації процесу двосторонніх торговельно-економічних зв’язків між Україною та Республікою Узбекистан.

    "Депутат"  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.