• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністри змінюються, держсекретарі залишаються

    Опубликовано: 2005-12-15 16:13:00
    Кабінет Міністрів схвалив проект указу Президента, який передбачає розмежування політичних посад і посад держслужбовців у системі центральних органів виконавчої влади уведенням посад держсекретарів. Як повідомив начальник Головного управління держслужби Тимофій Мотренко на брифінгу в середу, проект указу ще протягом двох днів допрацьовуватимуть, після чого скерують до Секретаріату Президента. "Очікується, що указ буде підписаний до 1 січня, щоб із 1 січня він почав діяти", -- сказав Мотренко.
     
    Проект указу передбачає, що уряд повинен розробити умови проведення конкурсів на посади держсекретарів, кваліфікаційні вимоги, порядок формування конкурсних комісій, а також порядок призначення держсекретарів.  Водночас Мотренко зазначив, що посади держсекретарів вводитимуть тільки в міністерствах: "Тих органах влади, якими керують політики". Передбачають, зокрема, введення посади держсекретаря Кабміну і постійних секретарів міністерств як вищих посад державних службовців, що замінять собою посади заступника міністра. При цьому планують, що посада віце-міністра буде політичною. Проект указу передбачає визначення повноважень держсекретаря Кабінету Міністрів, а також розподіл повноважень між міністром, віце-міністром і держсекретарями міністерств.
     
    Нагадаємо, що в Україні вже практикували інститут державних секретарів у 2001-2003 роках. Тоді були введені посади держсекретаря Кабміну і держсекретарів міністерств, до того ж ліквідовувалися посади першого заступника і заступників міністрів. Держсекретарів призначали терміном на 5 років. Розподіл був такий, що прем'єр, перший віце-прем'єр, віце-прем'єри і міністри забезпечували організаційне і політичне керівництво, а всі інші повноваження передавалися держсекретарям.
     
    Коментар
     
    Вадим Карасьов:
     
    Україні потрібна така практика, тому що масові ротації призводять до розбалансування адміністративної машини. Тому цей указ є реакцією на адміністративний безлад, який був спричинений масовими призначеннями після президентських виборів.
     
    Якщо говорити в більш довготерміновому сенсі, то це кореспондується з європейською практикою. Адже там, коли політична ситуація чи політичні сили у владі змінюються, то адміністративний баланс і адміністративно-державна машина залишається. Залишаються власне держсекретарі, заступники міністрів, які є представниками професійного ядра адміністративної системи. Їм немає потреби мінятися зі зміною політичних сил при владі.
     
    І останнє, це рішення кореспондується також і з політичною реформою, адже вибори в нас проходитимуть на пропорційній основі. Політичні коаліції можуть бути нетривалими, а тому будуть змінюватися політики-міністри, але це не повинно призводити до змін у державній адміністрації. Міністри можуть змінюватись, а заступники міністрів -- держслужбовці зберігатимуть свої посади і уособлюватимуть адміністративну машину незалежно від політичної ситуації.
     

    Володимир Гринів, "Поступ" 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.