• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • США прискорить вступ України до СОТ

    Опубликовано: 2005-12-20 12:39:00

    18 грудня завершилася міністерська конференція Всесвітньої торговельної організації (ВТО) у Гонконгу . На думку спостерігачів, вона закінчилася провалом - країни-члени ВТО не змогли остаточно погодити свої позиції. У той же час українська делегація оцінює результати конференції позитивно. У її рамках був підписаний протокол з Китаєм і проведені успішні переговори з американською делегацією, що пообіцяла ще до виборів підписати з Україною протокол про доступ до ринків товарів і послуг, а також допустити країну у ВТО. Натомість за підтримку США зажадали відкрити український інформаційний ринок для експансії американських і транснаціональних медіакорпорацій.

    До останнього дня конференції її учасники змогли домовитися про скасування всіх експортних сільськогосподарських субсидій лише до 2013 року, тоді як раніше найбільш оптимальною датою лібералізації світової торгівлі називався 2010 рік. На думку єврокомісара з торгівлі Пітера Мандельсона, результат конференції ВТО "ні в якому разі не можна вважати її досягненням - учасники конференції вирішили хоч про щось домовитися тільки для того, щоб врятувати її від зовсім уже відвертого провалу". Підписання остаточної версії угоди по Дохскому раунду переговорів перенесено на 30 квітня 2006 року.

    У зв'язку із тим, що питання вступу України до ВТО не було включено навіть у додатковий порядок денний, українська делегація змогла протягом усієї конференції займатися винятково переговорами з країнами-учасницями. У п'ятницю Україна підписала протокол про взаємний доступ товарів і послуг з Китаєм, а також провела складні переговори з делегаціями США й Австралії. Це дозволило генеральному директорові ВТО Паскалю Ламі під час закритої зустрічі з главою української делегації міністром економіки Арсенієм Яценюком пообіцяти країні швидкий вступ у ВТО, підкресливши , що "Україна знаходиться на фінальній стадії цього процесу".

    Оптимізм гендиректора ВТО експерти пояснюють "проривом" у переговорному процесі України зі США. "Можливо, зараз проходить найскладніший етап переговорів. По п'ятьох товарних позиціях, наприклад, торгівля бувшої у вживанні сільськогосподарською технікою, Україна повинна тепер дати лише пояснення по ставках, що використовуються в нашому митному полі, тоді як раніше США наполягали на зменшенні імпортного мита",- повідомив  глава торгово-економічної місії України при ООН у Женеві Володимир Балута. За словами заступника міністра економіки Валерія П'ятницького, вимоги американської сторони Україна має намір вирішити "пакетом". Валерій П'ятницький пояснив: "Це кілька тарифних позицій, три позиції по послугах - аудіовізуальні, страхові і поштові послуги, а також проблеми з розміром експортного мита на брухт чорних і кольорових металів. І, природно, це питання зміни законодавства з метою приведення його до норм ВТО".

    Як стало відомо, саме питання доступу до ринків фінансових і аудіовізуальних послуг стали двома найбільш "чутливими", за словами Арсенія Яценюка, питаннями в переговорах із США. У зв'язку з тим, що український уряд гарантував відкриття філій іноземних банків на Україні, американські переговорщики не відреагували на відхилення відповідного законопроекту у Верховній раді і зажадали лише уніфікувати умови доступу до ринку страхових послуг. "Необхідно уточнити формулювання перехідних періодів. Ми говоримо "п'ять років", але не всі сектори та підсектори будуть відкриті рівно через п'ять років, деякі можуть відкритися і пізніше",- заявив Ъ Валерій П'ятницький.

    Питання доступу до ринку аудіовізуальних послуг, на думку чиновника, менш проблемний і пов'язаний із зобов'язанням не вводити нові, більш жорсткі обмеження. "Навіть США розуміють, що всі закони ми прийняти не зможемо. Однак у двосторонньому форматі ми говоримо про періоди, коли це зробимо. Так, якщо ми до нового року відробимо цей пакет питань, то в США при існуючій бюрократичній процедурі рішення приймуть протягом днів тридцяти . Після цього ми підпишемо протокол - десь на початку лютого",- розповів  Валерій П'ятницький. Нагадаємо, що перед відкриттям конференції торговельний представник США Роберт Портман заявив, що "Росія й Україна будуть вступати у ВТО разом". Однак, за підсумками гонконгської конференції, через непримиренну позицію російських переговорщиков по ряду питань Росія на невизначений термін віддалилася від вступу у ВТО.

    За оцінками українських чиновників, це вже у І кварталі 2006 року допоможе завершити більшість двосторонніх переговорів, і Україна зможе ініціювати позапланове скликання Генеральної ради ВТО, що приймає рішення про членство в організації. "Якщо ми завершимо двосторонні переговори, те це підштовхне багатобічні (з питання аграрних субсидій)",- упевнений Валерій П'ятницький. На думку пана Балути, підписання протоколу зі США в умовах неузгодженої позиції членів ВТО по зниженню аграрних субсидій допоможе Україні зберегти при вступі у ВТО заявлений урядом розмір держдопомоги сільгоспвиробникам. "В України з?являється шанс відстояти розмір "жовтого кошика" (пряме податкове субсидіювання сільгоспвиробництва) у розмірі 1,4 мільярди доларів",- заявив  Володимир Балута.

     
    "ProEUROPA"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.