• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єхануров: "Якщо Росія перегляне газовий контракт, Україна може звернутися до суду"

    Опубликовано: 2005-12-20 13:00:00

    "Дуже цікавою ідеєю" назвав член Президії Ради партії "Народний Союз Наша Україна", прем'єр Юрій Єхануров ситуацію, при якій з першого січня 2006 Україна починає скуповувати газ на кордоні з Росією і потім продавати його в Західну Європу. Такої можливості стосувалося одне з питань, заданих прем'єру під час його підсумкової прес-конференції. Щодо такого варіанту розвитку україно-російський "газових" стосунків" Єхануров пообіцяв його уважно вивчити.

    Відповідаючи на інші запитання, що стосувалися газової тематики, Єхануров зазначив: "У нас два господарюючих суб'єкта - російський "Газпром" і український "Нафтогаз". вони мають контракт. Цей контракт укладений по 2013 рік. Згідно контракту йде поставка газу. Є всі необхідні параметри для цивілізованого вирішення будь-яких проблем. Україна готова на усні пропозиції російської сторони, на те, щоб переглядати, лібералізувати ринки газу.

    В тому числі - постачання, транзит і все, що пов'язане з цими питаннями. Ми готові до переговорного процесу і готові до створення нової юридичної бази. Я про це вчора заявив на переговорах з Російською Федерацією. На думку представника "Газпрому" пана Рєзанова, контракт переглядати не потрібно. Ми чекаємо зараз на два документи (наші представники лишилися працювати в Москві) - на міжурядову угоду і на рішення щодо формули ціни (на газ - ред.), щодо формули ціни транзиту, щоб вони були погоджені господарюючими суб'єктами".

    "Я дуже хотів, - зазначив прем'єр, - щоб це питання розглядалося в першу чергу саме господарюючими суб'єктами, адже ми добре розуміємо, що в "Газпрому" є велика практика роботи на міжнародних ринках. Це надійна структура, яка забезпечує газом практично всю Європу. Я так розумію, що за якимись дикими методами вони працювати не будуть".

    Прем'єр також підкреслив, що в разі перегляду контракту про постачання та транзит газу між "Газпромом" та "Нафтогазом", Україна залишає за собою право звернутися в Стокгольмський арбітражний суд: "У нас діє контракт, - підкреслив він, - і всі рішення. якщо виникають проблеми, вирішуються в Стокгольмському суді. Поки що письмових звернень про розрив контракт нема, поки що є запевнення, що контракт буде діяти. Я маю надію, що цивілізовані стосунки між цими двома господарюючими суб'єктами залишаться й надалі. Вчора ж в Москві було заявлено, що ніякої політизації питання не буде. Ми сподіваємся на це".

    "Я хочу підкреслити, - заявив прем'єр, - що стосовно "газового питання" мають робити офіційні заяви український Президент, прем'єр-міністр, міністр Плачков (міністр з питань палива та енергетики - ред.) і ще господарюючий суб'єкт - "Нафтогаз України". Така сама вертикаль і в Російській Федерації. А те, що різні люди говорять різні слова - то у нашому колишньому уряді теж була людина, яка говорила різні слова... Але ніхто їх в всерйоз не сприймав... Завжди знаходяться люди, якими кортить "поговорити".

    Прес-служба НСНУ  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.