• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Медведько підтримав закриті слухання по Гонгадзе

    Опубликовано: 2006-02-01 10:45:00

    У середу в Київському апеляційному суді має відбутися закрите засідання у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

    Як повідомив Бі-Бі-Сі адвокат матері загиблого журналіста Андрій Федур, на ньому мають бути допитані обвинувачувані у справі Гонгадзе, а сам пан Федур має намір заявити клопотання щодо поновлення повністю відкритих засідань.

    Тим часом, Генпрокурор Олександр Медведько у вівторок назвав рішення суду щодо проведення частково відкритих засідань у справі Гонгадзе законним та обґрунтованим через необхідність збереження державної таємниці.

    У переддень засідання у справі Гонгадзе в стінах Генпрокуратури відбувалася колегія керівництва правоохоронних органів, де упродовж двох годин ті відомства оприлюднювали свою статистику за минулий рік.

    Серед тієї інформації пролунала заява першого заступника Міністра внутрішніх справ України Олександра Бондаренка, який, звинувачуючи Росію в браку співробітництва щодо видачі розшукуваних колишніх українських високопосадовців, чомусь назвав прізвище генерала Олексія Пукача.

    Журналістам так і не вдалося з’ясувати, чи було внесення пана Пукача до розшукуваних в Росії осіб обмовкою представника МВС чи мало в собі раціональне підгрунття.

    Генпрокурор Олександр Медведько сказав, що наразі ані міліції, ані Генпрокуратурі не може бути відоме місцезнаходження колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, якого обвинувачують у причетності до організації викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе у вересні 2000-го року.

    Досі правоохоронці мали дві можливості затримати пана Пукача, проте прогаяли їх – першу –в жовтні 2003-го, коли генерала затримали за наказом Генпрокурора Святослава Піскуна і випустили наступного місяця, другу – у червні 2005-го, коли в засобах масової інформації з’явилися повідомлення про нібито переховування пана Пукача в Ізраїлі, після чого Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко повідомив, що через той витік інформації і не фахові дії представників Генпрокуратури та СБУ розшукуваному вдалося уникнути арешту.

    Тепер, Генпрокурор Олександр Медведько сподівається на успішне затримання Олексія Пукача і каже, що саме це дасть змогу встановити замовників убивства Гонгадзе.

    Між тим, через розмежування справ щодо виконавців та замовників убивства журналіста наразі суд розглядає лише справу щодо тих, хто безпосередньо був причетний до позбавлення Георгія Гонгадзе життя.

    Розгляд справи по суті відтерміновувався від початку січня, а перший день розгляду справи по суті 25 січня розпочався винесенням рішення про закрите засідання суду у тих частинах, де лунатимуть допити обвинувачуваних і деяких свідків, які причетні до державної таємниці, а також сам обвинувачувальний вирок.

    Адвокат матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе Андрій Федур у вівторок скерував до суду клопотання про поновлення відкритих засідань, оскільки вважає, що обмежуючи доступ преси до залу суду влада воліє приховати правду.

    Окрім вимоги щодо проведення відкритих засідань, пан Федур вимагає виклику до зали суду в якості свідків екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка, колишнього президента Леоніда Кучми, екс-голови СБУ Леоніда Деркача, голови Верховної Ради Володимира Литвина, заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, голови Верховного суду Василя Маляренка, депутата Григорія Омельченка і президента Віктора Ющенка.

    Разом із тим, в інтерв’ю Бі-Бі-Сі він припустив, що до виборів просувань у розгляді справи Гонгадзе в суді не буде – через, як сказав адвокат Андрій Федур, те, що деякі з тих осіб, які могли би пролити світло на організацію викрадення журналіста, фігурують у виборчих списках певних політичних сил.

    "BBCUkrainiane.com"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.