• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські студенти отримають освіту за європейськими стандартами

    Опубликовано: 2024-09-03 14:00:35

    Уряд України ухвалив новий Перелік галузей знань та спеціальностей, який покликаний наблизити українську освіту до європейських стандартів. Це рішення було прийняте у відповідності до Закону України "Про вищу освіту" та рекомендацій Європейської комісії щодо гармонізації українського Переліку з Міжнародною стандартною класифікацією освіти (МСКО).

    Про це повідомило Міністерство освіти і науки України (МОН). Відомство підкреслило, що зміни в Переліку зумовлені отриманням Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, що передбачає впровадження європейських норм і адаптацію внутрішнього законодавства. Зокрема, йдеться про імплементацію європейських регламентів стосовно збору, аналізу і передачі якісних статистичних даних про освіту та професійну підготовку до Євростату, OECD та UNESCO.

    Згідно з новими вимогами, українська система освіти буде адаптована до європейських стандартів, що потребує реструктуризації системи обліку фахівців. Раніше Перелік містив 28 галузей знань і спеціальностей, натомість новий Перелік складається з 10 галузей, що відповідають МСКО, а також однієї нової категорії "Безпека і оборона", яка враховує специфічні умови, в яких зараз перебуває Україна.

    Міністр освіти і науки Юлія Свириденко зазначила, що ухвалення нового Переліку є вкрай актуальним у контексті майбутнього перегляду стандартів вищої освіти. Цей перегляд розпочнеться у 2025 році у зв’язку з ухваленням Закону про індивідуальні освітні траєкторії у травні 2024 року. Зміни стануть частиною ініціатив МОН щодо трансформації змісту освітніх програм на всіх рівнях вищої освіти і унормування вимог до регульованих спеціальностей.

    Окрім того, найближчим часом МОН підготує таблицю відповідності між старим і новим Переліком галузей знань та спеціальностей. Це дозволить чітко зрозуміти, як новий Перелік співвідноситься з попереднім, та забезпечить плавний перехід до нових стандартів освіти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.