• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна підписала безпекові угоди зі Словенією та Чехією

    Опубликовано: 2024-07-19 09:00:25

    У Великій Британії президент України Володимир Зеленський підписав важливі безпекові угоди з прем’єр-міністрами Словенії Робертом Голобом та Чехії Петром Фіалою. Церемонія підписання відбулася у місті Вудсток, про що повідомив Офіс президента України.

    Заступник міністра економіки Віталій Кіндратів наголосив, що ці угоди спрямовані на зміцнення обороноздатності України та забезпечення стабільної підтримки з боку європейських партнерів. Словенія, яка вже надала Україні 13 пакетів військової допомоги, планує зберігати цей рівень підтримки протягом усього десятирічного строку дії угоди. Вона також зобов'язується задовольняти нагальні потреби України для зміцнення її безпекових можливостей.

    Однією з ключових умов угоди зі Словенією є надання додаткових 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу та економічне відновлення. Також передбачено участь у гуманітарній програмі "Зерно з України". Важливо, що угода передбачає поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з організованою злочинністю, розвідки та контррозвідки, а також гуманітарного розмінування.

    Щодо Чехії, ця країна вже надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро з початку повномасштабного російського вторгнення. Угода передбачає продовження цієї підтримки протягом наступних десяти років. Чехія також розглядає варіанти постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб України.

    Важливою частиною угоди з Чехією є співпраця у військово-технічній сфері. Це включає виробництво боєприпасів малого та великого калібрів, стрілецької зброї, легких озброєнь, безпілотних літальних апаратів, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки. Чехія також планує допомогти Україні в постачанні артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів.

    Окрім військової допомоги, Чехія підтримує відновлення, відбудову та сталий розвиток Дніпра та Дніпропетровської області. Вона також має намір відкрити дипломатичне представництво у Дніпрі для посилення співпраці та надання допомоги. Це свідчить про глибоке партнерство у невійськовій сфері.

    Обидві країни, Словенія та Чехія, чітко підтверджують свою підтримку майбутнього членства України в ЄС та НАТО. Ці угоди є важливим кроком у напрямку зміцнення безпеки України та її інтеграції у європейське співтовариство.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.