• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Біометан в Україні: виклики та перспективи

    Опубликовано: 2024-02-15 15:00:05

    В Україні виробництво біометану стикається з серйозними економічними труднощами, що призвели до припинення роботи кількох заводів. За словами керівника напрямку альтернативної енергетики компанії "Галс Агро" Олега Рябова, вартість виробництва біометану українськими підприємствами перевищує ціну природного газу майже вдвічі. Наприклад, собівартість біометану становить близько €600-900 за 1000 кубічних метрів, тоді як природний газ коштує приблизно €350 за той самий обсяг.

    На даний момент в Україні існують два великих виробничі потужності з виробництва біометану: у холдингу "Галс Агро" в Чернігівській області та у холдингу "Vitagro" в Хмельницькій області. Проте в обох випадках виробництво було зупинено через економічну недоцільність. Наприклад, на заводі "Галс Агро" припинено роботу когенераційної установки, яка очищує біогаз до рівня біометану.

    У нинішніх умовах навіть наявність безкоштовної біомаси не робить виробництво біометану з прибутковим підприємством. Однак експорт в Європу може стати рентабельним, оскільки за цей вид альтернативного палива там готові платити від €900 до €1200 за 1000 кубічних метрів. Проте наразі експорт неможливий через відсутність відповідного законодавства, яке потрібно врегулювати.

    Верховна Рада України розглядає законопроект №9456, спрямований на вирішення цього питання. Його прийняття дозволить відкрити можливості для експорту біометану з України. Очікується, що це рішення сприятиме розвитку біометанової галузі в країні.

    Незважаючи на труднощі, асоціація "Біоенергетика України" передбачає відкриття щонайменше десяти нових об'єктів виробництва біометану до 2025 року. Європейський ринок залишається привабливим для українського біометану, оскільки Європейський союз планує досягти вуглецевої нейтраліності до 2050 року, сприяючи використанню альтернативних джерел енергії.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.