• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ВР прийняла проєкт державного бюджету на 2024 рік у першому читанн

    Опубликовано: 2023-10-20 09:00:36

    Верховна Рада України прийняла проєкт державного бюджету на 2024 рік у першому читанні, ухваливши важливий крок у фінансовому плануванні країни. Це стало відомо 19 жовтня з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка, представника політичної партії "Голос".

    Згідно з поданою інформацією, проєкт бюджету передбачає доходи у розмірі 1,75 трлн гривень та видатки у сумі 3,31 трлн гривень. Цей документ знайшов підтримку серед 285 депутатів, відображаючи їхню позицію стосовно фінансового майбутнього України.

    Порівняно з бюджетом на 2023 рік, де доходи становили 1,42 трлн гривень, а видатки - 3,39 трлн гривень після двох збільшень, новий бюджет вказує на певне зростання обсягу фінансування.

    Значуща частина державних видатків на 2024 рік спрямована на потреби безпеки і оборони, що становить 1,62 трлн гривень, або 21,6% від ВВП. Зазначено, що у випадку тривалості конфлікту, ці витрати можуть збільшитися, як наголосив голова податкового комітету Данило Гетманцев.

    Граничний обсяг дефіциту державного бюджету пропонується на рівні 1,53 трлн гривень, враховуючи економічні реалії та витрати на підтримку ключових галузей.

    З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум підвищиться з 2589 гривень до 2920 гривень, а мінімальна зарплата зросте до 7100 гривень зі 6700 гривень. З 1 квітня 2024 року вона підвищиться ще раз до 8000 гривень, що сприятиме соціальному зростанню українців.

    Варто відзначити, що в проєкті бюджету не передбачено підвищення податків, за винятком банківського сектору.

    Згідно з законодавчим процесом, Верховна Рада має до 20 жовтня розглянути висновки та пропозиції до бюджету і направити їх уряду. Тепер уряд має два тижні на доопрацювання бюджету перед другим читанням з урахуванням внесених депутатами змін. Друге читання проєкту закону про державний бюджет України планується завершити не пізніше 20 листопада, надаючи можливість подальшого обговорення та оптимізації фінансового майбутнього країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.