• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроєкт про декларування прийнято: що це означає для України

    Опубликовано: 2023-09-07 12:30:12

    Верховна Рада України прийняла важливий законопроєкт №9534 щодо декларування, який став обговорюваним питанням у суспільстві. За його прийняття проголосували 329 народних депутатів, що вказує на важливість цього рішення для країни.

    Законопроєкт передбачає, що декларування майна стає обов'язковим для всіх посадових осіб та юридичних осіб, а також деяких посадових осіб приватних підприємств. Це важливий крок для боротьби з корупцією та забезпечення більшої прозорості в управлінні державними та комерційними структурами. Декларації повинні будуть подаватись щороку до 1 квітня, що дозволить систематично контролювати майно та доходи осіб на посадах.

    Важливою частиною ухваленого законопроєкту є правки, які були внесені народними депутатами. Зокрема, визначено перелік посадових осіб юридичних осіб публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство. Також в законі враховано ситуації, коли майно було зазначено в одній частині декларації, але пропущено в іншій – тепер це не буде вважатися порушенням. Крім того, якщо майно декларується декілька років підряд та його вже перевіряли, його не буде повторно перевіряти.

    Важливою деталлю є те, що поправка №371, яка передбачала відкриття декларацій для громадськості, не набрала необхідної кількості голосів для прийняття. Ця поправка викликала багато обговорень та дискусій у суспільстві, проте її відхилення означає, що декларації залишаться закритими на рік для громадськості.

    Наразі є певні сумніви щодо того, чи буде цей законопроєкт зараховано як виконання одного з обов'язкових структурних маяків Міжнародного валютного фонду (МВФ). Народний депутат Ярослав Железняк висловив побоювання, що через закриті на рік декларації та порушення термінів голосування МВФ може не зарахувати це як виконання вимог.

    Железняк також вважає, що уряд може закликати президента України накласти технічне вето на законопроєкт №9534. Вирішення цього питання важливе для подальшого розвитку антикорупційних заходів та забезпечення прозорості та довіри владних структур.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.