У 2021 році практично 2 мільярда людей на планеті стикнулися з анемією. В Україні це захворювання виявилося поширеним серед 13% - 16% населення, що відповідає понад одній десятій частині українців. Про це повідомили в новому дослідженні журналу "The Lancet Haematology", яке оприлюднило Центр громадського здоров'я.
Анемія особливо вразила жінок та дітей до п'яти років. Вчені встановили, що понад 66% всіх випадків були пов'язані з залізодефіцитною анемією, яка виникає внаслідок недостатнього заліза в організмі через неправильне харчування.
Зазначається, що залізо відіграє ключову роль у функціонуванні організму. Це необхідний компонент гемоглобіну, білка, який переносить кисень до всіх клітин. Залізо також важливе для росту, неврологічного розвитку, клітинного функціонування і синтезу гормонів. Серед симптомів залізодефіцитної анемії можна відзначити:
постійну втому та відсутність енергії;
задишку та біль у грудях;
прискорене серцебиття;
загальну слабкість;
ламкість нігтів;
головний біль і запаморочення;
блідість шкіри;
випадання волосся;
синці під очима.
Для профілактики залізодефіцитної анемії важливо дотримуватися правильного харчування та включати в раціон продукти, багаті на залізо. До таких продуктів належать:
печінка;
червоне м'ясо (наприклад, яловичина);
бобові (квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок);
горіхи, зокрема фісташки;
сухофрукти (курага, родзинки);
морепродукти;
овочі (особливо шпинат).
Рекомендовано щоденно споживати необхідну кількість заліза з їжею. Добова норма заліза:
діти до року — 11 міліграмів;
діти старше року — 7-10 міліграмів;
підлітки та дорослі — 14-18 міліграмів;
люди віком 50+ — 8 міліграмів;
вагітні жінки — 27 міліграмів на добу.
Експерти Центру громадського здоров'я радять звернутися до лікаря для отримання консультації щодо харчування та зниження ризику залізодефіцитної анемії, особливо для тих, хто має певні обмеження в споживанні деяких продуктів.