• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анемія: Профілактика та лікування харчуванням у 2021 році

    Опубликовано: 2023-08-10 18:00:45

    У 2021 році практично 2 мільярда людей на планеті стикнулися з анемією. В Україні це захворювання виявилося поширеним серед 13% - 16% населення, що відповідає понад одній десятій частині українців. Про це повідомили в новому дослідженні журналу "The Lancet Haematology", яке оприлюднило Центр громадського здоров'я.

    Анемія особливо вразила жінок та дітей до п'яти років. Вчені встановили, що понад 66% всіх випадків були пов'язані з залізодефіцитною анемією, яка виникає внаслідок недостатнього заліза в організмі через неправильне харчування.

    Зазначається, що залізо відіграє ключову роль у функціонуванні організму. Це необхідний компонент гемоглобіну, білка, який переносить кисень до всіх клітин. Залізо також важливе для росту, неврологічного розвитку, клітинного функціонування і синтезу гормонів. Серед симптомів залізодефіцитної анемії можна відзначити:

    постійну втому та відсутність енергії;
    задишку та біль у грудях;
    прискорене серцебиття;
    загальну слабкість;
    ламкість нігтів;
    головний біль і запаморочення;
    блідість шкіри;
    випадання волосся;
    синці під очима.
    Для профілактики залізодефіцитної анемії важливо дотримуватися правильного харчування та включати в раціон продукти, багаті на залізо. До таких продуктів належать:

    печінка;
    червоне м'ясо (наприклад, яловичина);
    бобові (квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок);
    горіхи, зокрема фісташки;
    сухофрукти (курага, родзинки);
    морепродукти;
    овочі (особливо шпинат).
    Рекомендовано щоденно споживати необхідну кількість заліза з їжею. Добова норма заліза:

    діти до року — 11 міліграмів;
    діти старше року — 7-10 міліграмів;
    підлітки та дорослі — 14-18 міліграмів;
    люди віком 50+ — 8 міліграмів;
    вагітні жінки — 27 міліграмів на добу.
    Експерти Центру громадського здоров'я радять звернутися до лікаря для отримання консультації щодо харчування та зниження ризику залізодефіцитної анемії, особливо для тих, хто має певні обмеження в споживанні деяких продуктів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.