• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рівень заробітної плати жінок значно наблизився до заробітної плати чоловіків за останні сім років

    Опубликовано: 2023-08-03 18:00:56

    У 2021 році жінки в Україні заробляли в середньому на 18,6% менше, ніж чоловіки, що на 7,4% менше порівняно з 2015 роком, повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

    За даними Державної служби статистики, рівень заробітної плати жінок значно наблизився до заробітної плати чоловіків за останні сім років. У 2015 році цей розрив становив 26%, тоді як у 2021 році зменшився до 18,6%.

    Для подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запроваджує Національну стратегію. Однією з ключових мет та завдань стратегії є вдосконалення законодавства про рівну оплату праці, а також боротьба з дискримінацією на робочому місці, пов'язаною з гендером.

    На даний момент законопроект про принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності для чоловіків та жінок знаходиться у стадії розгляду. Цей принцип передбачає рівну оплату праці незалежно від гендеру. Якщо роботодавець порушить цей принцип, працівник матиме право захистити свої права у суді.

    Зокрема, у Національній стратегії також передбачено подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі. Для цього, Мінекономіки ініціює інформаційну кампанію для жінок під назвою "Звісно, зможеш", яка має нагадувати, що жінки мають право отримувати не меншу винагороду за свою працю, ніж чоловіки.

    Досягнення повного гендерного балансу в Україні також передбачає створення умов для поєднання сімейного та професійного життя. В рамках стратегії, уряд розвиватиме систему державних та приватних дитячих садочків, а для дітей старшого віку буде підтримувати організації, які сприяють розвитку лідерських якостей у дітей.

    Національна стратегія щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці спрямована на створення країни без бар'єрів та упереджень. Цей документ є одним із інструментів для переходу українського суспільства на нові стандарти, які мотивують жінок та дівчат повертатися додому та активно долучатися до процесу відбудови України після перемоги.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.