• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рівень фінансового стресу в Україні різко зріс

    Опубликовано: 2023-06-30 09:00:03

    Українська фінансова система продовжує бути під великим тиском, індекс фінансового стресу (ІФС) залишається на високих рівнях протягом останнього року. За останні місяці значення ІФС зросли після попереднього зимового спаду.

    Ці дані містяться у "Звіті про фінансову стабільність", який був опублікований Національним банком України (НБУ) і поширений РБК-Україна.

    Згідно з звітом, однією з основних причин є одночасне підвищення декількох компонентів індексу фінансового стресу. Особливо помітно зростав субіндекс поведінки домогосподарств, що стало результатом підвищення процентних ставок на гривневі депозити.

    Зазначається, що поточне підвищення ставок не пов'язане з відтоком інвестицій, тому воно не свідчить про додатковий тиск на ліквідність. Проте це відображає жорсткіші монетарні умови, які посилюють виклики для фінансової системи, зазначено у звіті НБУ.

    Банківський субіндекс також зріс через певне зниження показників ліквідності, але він залишається найнижчим серед усіх компонентів ІФС. Субіндекс державних цінних паперів продовжує знаходитися на високому рівні завдяки значній дохідності суверенних єврооблігацій.

    У той же час, зниження спреду між офіційним і готівковим курсами валют та зменшення обсягів валютних інтервенцій НБУ призвели до поступового зменшення валютного субіндексу, повідомляється у звіті.

    Варто нагадати, що рівень фінансового стресу в Україні різко зрос після російського вторгнення в лютому. Однак він залишався нижчим, ніж під час криз у 2008 та 2014-2015 роках. Наприкінці 2022 року він досяг мінімального рівня з початку конфлікту.

    Аналіз фінансової стабільності є важливим для розуміння та виявлення потенційних ризиків у фінансовій системі. НБУ та інші відповідні органи здійснюють нагляд та контроль, щоб забезпечити стабільність та безпеку фінансового сектору. Додаткові заходи можуть бути вжиті для зменшення фінансового стресу та покращення економічного клімату.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.