• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мамині нотатки: коли і навіщо маленькій дитині відвідувати окуліста

    Опубликовано: 2023-05-20 16:15:33

    Здоров’я малюка – це найцінніша річ, яку мама плекає та оберігає з моменту появи дитини на світ. Окрім базових профілактичних заходів, яких ми дотримуємося, з метою збереження гарного самопочуття наших діток варто звернути увагу на те, що спеціалісти в області педіатрії розробили плановий календар профілактичних оглядів дітей до року, щоб мати можливість завчасно діагностувати та скорегувати порушення у розвитку головних систем і органів в організмі маленької людини.

    Сьогодні, більш детально ми хотіли б торкнутися питання дослідження зору дітей до року.

    Відповідно до нормативних документів — офтальмолог повинен перший раз оглянути новонароджену дитину ще у пологовому будинку.

    За умови, якщо не буде виявлено будь-яких проблем, що ведуть за собою лікувальні маніпуляції або постійне спостереження у дитячого офтальмолога, з метою відстеження динаміки стану зорової системи малюка, наступний плановий огляд дитини повинен відбутися у віці 1-2 місяців. Потім – у 6 та 12 місяців.

    Мета цих оглядів, перш за все, виключити вроджені патології та дисфункції зорової системи: вроджену глаукому чи катаракту, ретинобластому (злоякісні новоутворення сітківки ока), грубі зміни у структурі очного дна та оптичних середовищах ока. 

    Батькам, варто пам’ятати, що гострота дитячого зору при народженні становить — 0,1, але в такому віці діагностувати її без допоміжних засобів практично не можливо. Хоча, в переважній більшості випадків – такої потреби і не виникає. Більш важливими є візуальні ознаки, які допомагають виявити патологічні процеси у будові зорового аналізатора на початковому етапі. Так, у здорового новонародженого малюка очні щілини звужені, ідентичні за формою та розміром; рогівка ока — прозора, склера —  має блакитне забарвлення.

    Недосконалість нервової системи або специфіка будови обличчя можуть бути причиною косоокості малюка, що стає помітна при зовнішньому огляді. Однак,  за умови відсутності окорухових порушень – цей стан вважається нормою та минає  у переважній більшості випадків, до досягнення малюком 6ти місячного  віку.

    Зауважимо, що лише дитячий лікар-офтальмолог може провести професійну диференційовану діагностику зору та відрізнити істинну косоокість від помилкової. За умови виявлення окорухових порушень зорової системи —  дитині буде необхідне тривале багатоетапне лікування.

    Розповсюдженою проблемою, також є наявність гнійної секреції з очей або надмірна сльозотеча у малюків. За таких обставин, варто припустити порушення прохідності сльозових каналів, що зумовлюють такий стан

    Для визначення показника фіксації погляду, під час огляду, малюкові демонструють яскраві, різнокольорові іграшки.  Нормою вважається затримка погляду на предметі хоча б  декілька секунд. За умов раптової появи світлового збудника (наприклад, яскравого світла ліхтарика) у здорового малюка наявна реакція на світло, що проявляється у  звуженні зіниць. Окрім того, малюк активно мружить очі, та збільшує свою загальну рухову активність. 

    Офтальмоскопію проводять за допомогою спеціального обладнання для дослідження очного дна,  з метою  оцінки прозорості середовища ока та виключення вроджених патологій, зокрема катаракти. Для отримання максимально інформативних результатів огляду очного дна, малюкові можуть закрапати очі спеціальними краплями, що розширюють зіниці.  Варто пам’ятати, що стан очного дна новонародженої дитини відрізняється від загального стану очного дна  дорослої людини. Так, на тлі ніжно-рожевої сітківки розміщений світло-сірий диск зорового нерва з трішки затушованими контурами та з мережею судин чіткої прямолінійної структури.

    Підсумовуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що дотримання календаря планових оглядів у дитячого офтальмолога дозволяє попередити  та скорегувати, у разі необхідності, патологічні стани розвиту зорової системи Вашого малюка!

    Будьте здорові!

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.