• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За рік війни зріс попит на психіатричну допомогу, у лікарнях будуть центри психічного здоров'я - МОЗ

    Опубликовано: 2023-03-29 18:00:02

    В Україні працюють над удосконаленням системи психіатричної допомоги й над розвитком послуг у громадах. У лікарнях планується створення центрів психічного здоров’я. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України, пише УНН.

    Деталі

    "Рік повномасштабної війни вплинув буквально на кожного, відбився на загальному психічному здоров’ї нації. За цей час зріс попит не лише на психологічну, а й на психіатричну допомогу", - зазначає МОЗ.

    І додає, що наразі обидва види допомоги можна отримати безплатно в медзакладах, що уклали договір із НСЗУ на надання послуг за відповідними пакетами.

    Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відзначив "актуальність запиту на психіатричну допомогу". І вказав, що у межах проєкту Світового банку передбачено модернізацію психіатричних закладів у регіональні центри психічного здоров’я. "Такі центри стануть сучасними осередками, до яких пацієнти зможуть звертатись із будь-якими проблемами психічного здоров’я", - сказав міністр.

    Пацієнти, які пройшли лікування гострих станів, уже зараз можуть отримати супровід у сімейного лікаря. Наприклад, якщо пацієнту потрібен новий рецепт у межах призначеного психіатром лікування, або виникло якесь занепокоєння чи запитання щодо його психічного здоров’я, він може звернутися на первинну ланку медичної допомоги. Окрім того, люди в післягострих станах можуть отримувати психіатричну допомогу мобільних мультидисциплінарних команд.

    "У лікарнях планується створення центрів психічного здоров’я, куди кожна людина зможе звернутися по допомогу. Такі центри вже розпочинають роботу у Львові, планується відкриття центру в Чернівцях", - повідомили у МОЗ.

    Про ліки

    Наприкінці 2021 року було розширено державну програму "Доступні ліки" для людей із розладами психіки й поведінки. До неї включено 30 торгових назв препаратів, які можна безплатно або з незначною доплатою отримати, наприклад, у разі посттравматичного стресового розладу (ПТСР), депресії, невротичних розладів, афективного розладу, шизофренії.

    З рецептом пацієнт може звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із НСЗУ. В Україні 11 539 аптек відпускають препарати для лікування розладів психіки та поведінки. З початку 2022 року на цю групу препаратів виписано 74 513 тис. рецептів, погашено 62 349 (83%), загалом 22 603 українці отримали необхідні препарати. Загальна сума погашених рецептів становить 15 млн 737 тис. грн.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.