• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Опитування: віра у перемогу за рік вторгнення зросла в українців до 95%

    Опубликовано: 2023-02-24 16:00:02

    За рік повномасштабного вторгнення Росії віра у перемогу над російськими загарбниками зросла в українців з 56% до 95%, свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

    Соціологи дослідили, як рік повномасштабної війни змінив особисто українців і країну в політичному, соціально-економічному й психоемоційному аспектах.

    Згідно з дослідженням, яке було проведено в січні 2022 року, 58% опитаних вірили в те, що Україна зможе відбити агресію Росії в разі нападу. Однак, у перші три дні повномасштабної війни, цей відсоток збільшився до 88%, а зараз, у лютому, становить 95%.

    Більшість (63%) вважають, що для перемоги потрібно щонайменше пів року, або ж і більше часу.

    Головна емоція, яку відчувають українці, думаючи про Україну — гордість. Внаслідок повномасштабного вторгнення і героїчного спротиву українського народу цей показник виріс понад вдвічі — з 34 до 75%.

    Також національна самоідентифікація українців зазнала змін: за результатами дослідження, абсолютна більшість опитаних (94%) ідентифікує себе як громадян України, що є значним зростанням проти показника 76% у 2021 році. Також половина українців (50%) ідентифікують себе як європейців, що є подвійним зростанням проти минулого року.

    За даними опитування, 22% українців за рік війни перейшли на постійне або часте використання української мови. Зокрема, 45% серед російсько- та двомовних почали частіше говорити українською, 18 — постійно, 17% — часто. Згідно з останніми даними, 60% розмовляють українською мовою вдома, що є найвищим показником, починаючи з 2012 року.

    Також зазначили, що нині негативні емоції більш виражені, ніж позитивні, тому сум і злість переважають радість і натхнення. А найбільш вираженими залишаються хвилювання та інтерес.

    Дослідження проводилось 4-5 лютого 2023 року у три етапи. В опитуванні взяли участь респонденти віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих і територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок.

    Софія Король

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.