• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна працює над отриманням першої ескадрильї бойових літаків — заява МЗС

    Опубликовано: 2023-02-08 12:00:24

    Команда президента України наразі працює над розблокуванням рішення країн-партнерів щодо передачі ЗСУ першої ескадрильї іноземних бойових літаків.

    Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив 6 лютого в ефірі телемарафону.

    "Не принципово, чи це буде американський F-16, шведський Grippen, французький Mirage або Rafale, або Eurofighter. Важливо відкрити позицію, зняти табу і отримати першу ескадрилью літаків. Потім вже визначатимемося, враховуючи доступність на ринку та обслуговування, на яку модель робити основну ставку", — зауважив Кулеба.

    Водночас він пояснив, що з погляду масовості на ринку та доступності обслуговування базовою моделлю для України є американський F-16. Але це не означає, що саме ця модель стане першим іноземним бойовим літаком, який отримає Україна. Наразі важливішим є сам факт передачі винищувача — це може запустити процес надання іноземних бойових літаків рядом країн.

    "Я не сумніваюся, що ми відкриємо опцію поставки бойових літаків. І тут Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Офіс президента, особисто президент Володимир Зеленський - вся команда працює над тим, щоб відкрити ці останні закриті двері", - наголосив він.

    Очільник МЗС впевнений, що рішенню надати Україні бойові літаки заважають лише психологічні бар'єри країн-партнерів. Показово, що такі ж перешкоди свого часу заважали отриманню РСЗВ Himars, ЗРК Patriot та західних танків. Згодом Україні вдалося розблокувати поставки такої техніки.

    Нагадаємо, після того, як Німеччина вирішила передати Україні Leopard 2 та дозволила реекспорт, ряд країн вирішили приєднатися до "танкової коаліції".

    Тепер у Києві вважають логічним наступним кроком передачу сучасних винищувачів. Західні партнери вже обговорюють це питання. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив про позитивні сигнали від Польщі щодо готовності передати винищувачи F-16 у координації з НАТО.

    Віта Молодан

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.