• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У 2022 році створено законодавче підгрунтя для розвитку виробництва біометану

    Опубликовано: 2022-12-30 10:05:17

    Цьогоріч зросла увага ЄС та України до біометану як перспективної альтернативи газу. Окрім подолання енергетичних викликів, потенціал розвитку цього сектору має бути використаний і для вирішення екологічних проблем накопичення відходів, і для сталого розвитку громад. 

    Щоб системно розвивати сферу виробництва та використання біометану в Україні, Держенергоефективності спільно із Міненерго, НКРЕКП, Урядом, Парламентом сконцентрували зусилля для створення належної нормативно-правової бази.

    Першою цеглиною у законодавчому фундаменті для ринку біометану став прийнятий Парламентом Закон України від 21.10.2021 №1820. Завдяки Закону:
    вперше введено законодавче визначення терміну «біометан»;
    передбачено можливість верифікувати біометан, надаючи гарантії походження на певний обсяг поданого в газотранспортну систему біометану та експортувати його;
    на Держенергоефективності покладено завдання з ведення реєстру біометану.

    У 2022 році:
    Уряд затвердив Порядок функціонування реєстру біометану, підготовлений Держенергоефективності із Міненерго на виконання зазначеного вище закону.
    Держенергоефективності спільно із європейськими партнерами розпочало активну роботу над розробкою і запровадженням реєстру гарантій походження біометану.
    НКРЕКП внесла зміни до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем, що дозволяє постачання біометану в мережі. Для цього збільшено молярну частку вмісту кисню у природному газі з 0,02 мол. %:
    - до 0,2 мол. % для доступу біометану до газотранспортної системи;
    - до 1,0 мол. % - до газорозподільних систем.

    З огляду на кон’юнктуру ціни на газ та ресурсний потенціал проєкти з виробництва біометану є інвестиційно-привабливими.

    За різними оцінками, повна собівартість товарного біометану, з урахуванням виду сировини для виробництва біогазу, потужності установки та вартості логістики до кінцевого споживача, може варіюватися від 300 до 1200 євро/1000 м3.

    «Україна має необхідний для виробництва біометану ресурсний потенціал. Ймовірно, спочатку йтиметься скоріше про мільйони кубічних метрів біометану у реальних проєктах. Це дасть змогу оцінити подальші можливості виробництва та постачання біометану», - прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус і нагадав, що планується започаткування тісної співпраці України та ЄС у сфері відновлюваних газів, у тому числі біометану.

    Валерій Безус переконаний: “Пріоритетом має бути системний підхід до формування біометанової економіки в Україні, враховуючи можливості використання не лише агровідходів, а й усіх видів ресурсів для біометану, а також шляхи створення енергетичних кластерів. У перспективі біометан має шанси стати засобом забезпечення енергетичної незалежності, сталого розвитку громад, декарбонізації та підвищення конкурентоспроможності промисловості на європейському ринку”.

    Також цього року Держенергоефективності розвивало активну міжнародну співпрацю. У рамках ініційованих Агентством спільно з Energy Club онлайн-дискусій cвоїм баченням щодо розгортання біометанових проєктів ділилися представники Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Європейської біогазової асоціації, Європейського реєстру відновлюваних газів ERGaR, німецької компанії «Landwärme GmbH», Асоціації інженерів-енергетиків Іспанії.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.