• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • IBM вироблятиме сучасні процесори спільно з Rapidus

    Опубликовано: 2022-12-15 17:00:59

    Компанії IBM та Rapidus 13 грудня повідомили про роботу над спільним проектом, в межах якого вони створюватимуть інноваційні мікрочіпи, повідомили у LBLV. Початок виробництва запланований на другу половину десятиліття.

    Сторони уклали договір, оскільки взаємини між Сполученими Штатами та Китайською Народною Республікою все ще досить напружені (особливо у питаннях, що стосуються виробництва чіпів). Американська влада раніше ввела для КНР обмеження на постачання сучасних технологій у сфері напівпровідників і звернулася до союзних для США країн з проханням зробити те саме.

    Японія, яка давно втратила позицію лідера у сфері виробництва найсучасніших мікрочіпів, зараз намагається скоротити відставання та забезпечити своїм виробникам машин та IT-компаніям доступ до всього спектру ключових комплектуючих. Керівництво Rapidus повідомило, що для запуску тестового виробництва знадобляться вкладення, що обчислюються у трильйонах єн. Поки що там не говорять про передбачуване джерело цих коштів чи місце, де буде збудовано нову фабрику.

    Проект IBM та Rapidus призведе до сильного технологічного стрибка у напівпровідниковому виробництві Японії.

    У листопаді японське Міністерство промисловості та торгівлі повідомило, що інвестує 700 мільярдів доларів ($500 мільйонів) у Rapidus, створивши підприємство, кероване кількома IT-компаніями, серед яких буде і Sony з NEC. Це порівняно невелика сума у сучасних реаліях, коли у створення заводів мікрочіпів можуть вкладати десятки мільярдів доларів США, але є дані, що надалі обсяги інвестицій у цей проект будуть збільшені, зазначили у LBLV.

    За словами представників IBM, обидві компанії займатимуться виробництвом розроблених нею процесорів за технологією 2 нм, представлених у 2021-му. Зараз експерти не впевнені в тому, як саме Японія, в якій зараз передове виробництво займається випуском мікрочіпів за технологією 40 нм, збирається у короткі терміни перейти до найбільш сучасних технологій світу. В IBM на це зазначили, що державі не доведеться розпочинати всі процеси з чистого аркуша.

    Одним із елементів угоди є спільна робота фахівців з Rapidus та IBM у комплексі Albany NanoTech у Нью-Йорку.

    Іван Зенін, фінансовий аналітик LBLV

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.